Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Českí komunisti podporia pri hlasovaní v parlamente Babišovu vládu

Český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Premiér Babiš s vedením KSČM rokoval viac ako hodinu o súčasnej politickej kríze.

Praha 20. novembra (TASR) - Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) podporí vládu na čele s premiérom Andrejom Babišom. Informovala o tom v utorok spravodajská televízia ČT24 s odvolaním sa na vyhlásenie predsedu KSČM Vojtěcha Filipa.

Premiér Babiš s vedením KSČM rokoval viac ako hodinu o súčasnej politickej kríze, ktorú minulý týždeň vyvolala reportáž serveru Seznam Zprávy o kauze farmy Čapí hnízdo a premiérovom synovi Andrejovi Babišovi mladšom. Pri príchode s novinármi nehovoril, pri odchode sa im vyhol.

"Výkonný výbor celkom jednoznačne schválil návrh, aby KSČM bola proti vysloveniu nedôvery vláde a odporučil poslaneckému klubu, aby hlasoval jednotne," povedal Filip. Členovia KSČM podľa neho "neveria umelej mediálnej kauze" a pri svojom rozhodovaní o ďalšej podpore hodnotili hlavne plnenie dohody o tolerancii vlády ANO a KSČM.

Pred piatkovým hlasovaním o nedôvere Babišovej vláde v dolnej komore českého parlamentu je KSČM jedným z jazýčkov na váhach; svojimi hlasmi totiž umožnila vznik menšinového kabinetu Babišovho hnutia ANO a ČSSD.