Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Cameron oficiálne predloží parlamentu návrh na referendum o brexite

David Cameron Foto: TASR/AP

Britský premiér predstúpi pred poslancov parlamentu po tom, ako starosta Londýna Boris Johnson cez víkend vyhlásil, že bude viesť kampaň za odchod Británie z EÚ.

Londýn 22. februára (TASR) - Britský premiér David Cameron predloží dnes oficiálne Dolnej snemovni parlamentu svoj plán usporiadať 23. júna referendum o zotrvaní Británie v Európskej únii, píše agentúra AP.

Cameron, ktorý sa vyslovil za pokračovanie členstva Británie v únii, predstúpi pred poslancov parlamentu po tom, ako starosta Londýna a člen vládnucej Konzervatívnej strany Boris Johnson cez víkend vyhlásil, že bude viesť kampaň za odchod Británie z EÚ.

Pre denník Daily Telegraph londýnsky starosta uviedol, že pripravované referendum je šancou na skutočnú zmenu, aká sa človeku naskytne "len raz za život". Podľa Johnsona by zotrvávanie Británie v EÚ znamenalo len viac federalizmu a menej demokracie.

K Johnsonovmu stanovisku sa prikláňajú aj iní vplyvní členovia Konzervatívnej strany, zatiaľ čo Cameron sa teší podpore ministrov svojho kabinetu.

Európska komisia sa nezapojí do kampane pred britským referendom

Európska komisia (EK) dnes oznámila, že sa nezapojí do kampane pred referendom o členstve Británie v Európskej únii.

Predseda EK Jean-Claude Juncker viedol vlani v júli kampaň pred referendom v Grécku o prijatí dohody zameranej na finančnú pomoc pre krajinu. Hovorca komisie Margaritis Schinas však dnes v súvislosti s britským referendom povedal, že "na tomto procese sa nezúčastnime", píše agentúra AP.

Schinas nevylúčil možnosť toho, že by sa britský komisár EÚ Jonathan Hill mohol zapojiť do kampane ako súkromná osoba, nie z pozície člena EK.

Stanovisko Hilla je však dobre známe, konštatovala agentúra DPA. "Briti sú veľmi pragmatickí, realistickí a racionálni ľudia. Keď sa zvážia výhody a nevýhody, zistí sa, že neexistuje atraktívna alternatíva k členstvu v EÚ," povedal Hill pre noviny Die Welt.

Britská vláda v sobotu rozhodla, že referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii sa uskutoční 23. júna. Stalo sa tak po tom, ako sa lídri EÚ v piatok dohodli na úprave vzťahov medzi Londýnom a Bruselom na základe požiadaviek britského premiéra Davida Camerona.