Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Britskí zákonodarcovia varovali Obamu, aby nezasahoval do debaty o EÚ

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Zákonodarcovia, ktorí si želajú odchod Británie z EÚ, sa obávajú, že americký prezident využije svoju popularitu na podporu kampane za zotrvanie tejto ostrovnej krajiny v únii.

Londýn 17. marca (TASR) - Skupina britských zákonodarcov varovala amerického prezidenta Baracka Obamu, aby nezasahoval do diskusie o tom, či má Británia zostať v Európskej únii. Informuje o tom agentúra AP.

Päť zákonodarcov a líder euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage v dnešnom otvorenom liste argumentujú, že zasahovanie do diskusie bude znamenať v Obamovom pôsobení v prezidentskom úrade "poľutovaniahodný míľnik". Obama v apríli pred návštevou Nemecka pricestuje i do Británie.

Zákonodarcovia, ktorí si želajú odchod Británie z 28-člennej EÚ, sa obávajú, že americký prezident využije svoju značnú popularitu na podporu kampane za zotrvanie tejto ostrovnej krajiny v únii. Kľúčové referendum o zotrvaní alebo odchode Británie z EÚ sa bude konať 23. júna.

Signatári v liste tvrdia, že je "životne dôležité, aby na otázku existencie Európskej únie nevplývali zahraniční politici ani vonkajšie záujmy".