Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Británia nepredložila konkrétne riešenia patovej situácie s brexitom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Britský premiér Jonhson v minulosti opakovane tvrdil, že Británia odíde z EÚ v plánovanom termíne, teda 31. októbra, či už s dohodou, alebo bez nej.

Luxemburg/Londýn 16. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok vyhlásila, že je stále prístupná diskusiám s Britániou o hľadaní riešenia v súčasnej britskej patovej situácii týkajúcej sa tzv. brexitu. Zároveň vyzvala britského premiéra Borisa Johnsona, aby prišiel s priechodnými návrhmi na vyriešenie situácie. Informácie priniesli tlačové agentúry AP a AFP.

Výkonný orgán Európskej únie uviedol, že počas pondelkového pracovného obeda Johnsona a predsedu EK Jeana-Clauda Junckera v Luxemburgu "takéto návrhy Spojené kráľovstvo nepredložilo".

Sídlo britského premiéra na Downing Street v Londýne po pracovnom obede uviedlo, že Johnson a Juncker sa dohodli, že rozhovory o brexite "treba zintenzívniť", pričom predstavitelia sa budú stretávať každý deň.

"Lídri sa dohodli, že diskusie treba zintenzívniť a že stretnutia sa čoskoro budú konať na dennej báze," uviedol úrad britského premiéra po vôbec prvom stretnutí týchto dvoch politikov tvárou v tvár.

Britský premiér Jonhson v minulosti opakovane tvrdil, že Británia odíde z EÚ v plánovanom termíne, teda 31. októbra, či už s dohodou, alebo bez nej. Takisto však vyhlasuje, že včas dokáže uzavrieť s EÚ takú prepracovanú "rozvodovú dohodu", ktorá umožní riadený brexit.