Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

ROZHODNUTÉ: O brexite budú vyjednávať Davis za Londýn a Barnier za EÚ

Na kombosnímke zľava David Davis a Michel Barnier. Foto: TASR/AP

Po aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy britskou premiérkou Theresou Mayovou, čo sľúbila stihnúť do konca marca, by mal do niekoľkých týždňov nasledovať mimoriadny summit lídrov členských štátov EÚ.

Brusel 3. marca (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová sľúbila, že o odchod z Európskej únie formálne požiada do konca marca, dokedy by mali brexit odobriť obe komory britského parlamentu. Otvorí tým cestu k dvojročným rokovaniam medzi tímom vedeným predstaviteľom Európskej komisie (EK) a britskou vládnou delegáciou.

ZLOŽENIE VYJEDNÁVACIEHO TÍMU EÚ



Ťažisko rokovaní so Spojeným kráľovstvom bude niesť EK. Jej predseda Jean-Claude Juncker do úlohy hlavného vyjednávača vymenoval Francúza Michela Barniera. Ten bol v minulosti viackrát ministrom vo francúzskej vláde a dvakrát eurokomisárom. Práve v úlohe eurokomisára pre vnútorný trh a služby inicioval prísnu finančnú legislatívu, ktorú výrazne pocítila londýnska City, pripomenul britský denník Guardian.

Na kľúčovej úlohe EK a jej vyjednávača Michela Barniera na rokovaniach o brexite sa na decembrovom summite dohodlo 27 lídrov členských štátov Únie. Vyjednávačovi uložili povinnosť držať sa pri vyjednávaní bodov stanovených lídrami členských štátov a Radou EÚ.

Barnier vytvoril okolo seba tím približne troch desiatok ľudí, ktorý sa podľa odhadov magazínu Politico v posledných mesiacoch rokovaní zdvojnásobí. Predpokladá, že rokovania budú trvať kratšie ako dva roky, trvanie odhaduje na 18 mesiacov.

Samotnú Radu EÚ bude na rokovaniach zastupovať skúsený belgický diplomat Didier Seeuws. Má povesť dobrého vyjednávača schopného dosahovať kompromisy. Európsky parlament (EP) za svojho zástupcu na rokovaniach vymenoval belgického expremiéra Guya Verhofstadta. Líder skupiny liberálov v EP je známy výraznou podporou európskej integrácie a Únie ako takej. Na rozdiel od Barniera a Seeuwsa ale nebude priamo prítomný na rokovaniach, bude sa zúčastňovať len na prípravných stretnutiach pred rokovaniami.

ZLOŽENIE VYJEDNÁVACIEHO TÍMU SPOJENÉHO KRÁĽOVSTVA



V britskom tíme zohrá kľúčovú úlohu trojica ministrov. Hlavným vyjednávačom bude minister pre brexit David Davis. Člen vládnej konzervatívnej strany sa netají svojimi euroskeptickými názormi a má povesť skúseného politika a tvrdého vyjednávača.

Nemenej dôležitú úlohu zohrá britský minister zahraničných vecí a exprimátor Londýna Boris Johnson. Bol jednou z vedúcich osobností tábora za vystúpenie z EÚ počas kampane pred referendom o členstve v spoločenstve.

Posledným z hlavného tria vyjednávačov bude britský minister obchodu Liam Fox. Mal by mať na starosti budúcu obchodnú dohodu medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom po dokončení brexitu.

V druhom slede zohrajú svoju úlohu aj minister financií Phillip Hammond, britský veľvyslanec pri EÚ Tim Barrow a dvaja blízki spolupracovníci britskej premiérky Nick Timothy and Fiona Hillová.

ČO SA STANE PO SPUSTENÍ BREXITU



Po aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy britskou premiérkou Theresou Mayovou, čo sľúbila stihnúť do konca marca, by mal do niekoľkých týždňov nasledovať mimoriadny summit lídrov členských štátov EÚ. Summit zvolá Malta ako aktuálny predsednícky štát Rady EÚ.

Podľa agentúry DPA by sa mal tento summit konať už 6. apríla. Lídri na stretnutí prijmú hlavné princípy rokovaní s Londýnom a schvália mandát eurokomisie na začatie samotného vyjednávania.