Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Blinken:Británia by mala v dobrej viere rokovať o severoírskej poistke

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Blinken vo vyhlásení ministerstva spresnil, že je potrebné, aby rokovania medzi Britániou a EÚ zachovali výsledky Veľkopiatkovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila násilnosti v Severnom Írsku.

Washington 14. júna (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok vyzval Britániu, aby "v dobrej viere" pokračovala v rokovaniach s Európskou úniou o ustanoveniach týkajúcich sa Severného Írska v rámci existujúcej pobrexitovej obchodnej dohody. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP a tiež súvisiaceho príspevku Blinkena na Twitteri.

Blinken na sociálnej sieti informoval, že v pondelok absolvoval telefonický rozhovor s britskou ministerkou zahraničných vecí Liz Trussovou o Ukrajine a tiež o severoírskom protokole, pričom zdôraznil "potrebu pokračovať v rokovaniach s EÚ s cieľom nájsť riešenia".

Vo vyhlásení ministerstva spresnil, že je potrebné, aby rokovania medzi Britániou a EÚ zachovali výsledky Veľkopiatkovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila násilnosti v Severnom Írsku.

Britská vláda v pondelok predložila parlamentu návrh zmien v takzvanej severoírskej poistke, ktorá je súčasťou pobrexitovej obchodnej dohody. Londýn navrhuje zrušenie colných kontrol na dovoz niektorých tovarov do Severného Írska zo zvyšku Británie. Tento jednostranný krok kritizoval podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič či írsky premiér Micheál Martin, ale aj niektorí britskí poslanci, ktorí upozornili, že môže ísť o porušenie medzinárodného práva. Trussová takúto interpretáciu odmieta, britský premiér Boris Johnson hovorí iba o "triviálnych úpravách".