Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Nové vojenské dodávky sú výsledkom schválenia zákona o pomoci pre Ukrajinu v hodnote takmer 61 miliárd eur.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 10. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom. TASR sa odvoláva na agentúry AFP a Reuters.

Nový balík bude podľa amerického predstaviteľa, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, zahŕňať delostrelectvo, muníciu pre protivzdušnú obranu, napríklad pre systémy NASAMS, protitankovú muníciu, obrnené vozidlá či ručné zbrane.

Oznámenie o novom balíku prichádza v čase, keď ruské jednotky v piatok podnikli pozemný útok neďaleko druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov na severovýchode krajiny.

Nové vojenské dodávky sú výsledkom schválenia zákona o pomoci pre Ukrajinu v hodnote takmer 61 miliárd eur, ktorý odobril Kongres USA a predošlý mesiac podpísal prezident Joe Biden. Ukrajinská armáda sa sťažuje na nedostatok munície, zatiaľ čo početnejšie ruské sily zintenzívnili raketové a dronové útoky na ukrajinskú infraštruktúru. V bojoch na východnom fronte tiež zaznamenali územné zisky.