Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Belgicko monitoruje 650 osôb podozrivých z napojenia na extrémististov

Belgickí policajti so psami hliadkujú neďaleko miesta, kde postrelili unikajúceho podozrivého extrémistu Abdesalema L. z Tuniska v utorok 17. októbra 2023, ktorý zabil v pondelok dvoch švédskych futbalových fanúšikov v širšom centre Bruselu. Foto: TASR/AP

Belgickou metropolou Brusel otriasli teroristické útoky v roku 2016. Vyžiadali si 32 obetí a prihlásil sa k nim Islamský štát.

Brusel 26. marca (TASR) - Belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) v utorok uviedol, že v krajine je pod dohľadom 650 osôb pre podozrenie, že majú väzby na extrémistické skupiny. Informáciu priniesla agentúra AFP, píše TASR.

K zoznamu podozrivých majú prístup všetky bezpečnostné zložky v krajine, ozrejmil OCAM. Dodal, že 88 percent z nich ""vyznáva džihádistickú ideológiu".

Z údajov OCAM vyplýva, že 426 osôb na zozname je označených ako "zahraniční teroristickí bojovníci". Ide o osoby, ktoré cestovali alebo sa snažili vycestovať do konfliktných zón s cieľom podieľať sa na teroristických činoch, vysvetľuje AFP.

Jedenásť percent ľudí na zozname je monitorovaných pre väzby na krajnú ľavicu a krajnú pravicu. Zvyšné jedno percento predstavuje "rôzne hrozby", ktoré súvisia napríklad s politickými spormi v zahraničí, uviedol OCAM.

Tieto údaje boli zverejnené po útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall pri Moskve v piatok 22. marca, ktorý si vyžiadal najmenej 139 obetí a 200 zranených. K zodpovedosti sa prihlásila stredoázijská odnož teroristickej organizácie Islamský štát.

Francúzsko reagovalo zvýšením úrovne bezpečnostnej pohotovosti na najvyšší stupeň. Belgicko ponechalo úroveň teroristickej hrozby na druhom najvyššom stupni a v súčasnosti nemajú dôvod na zmenu, povedal riaditeľ OCAMu Gert Vercauteren

Belgickou metropolou Brusel otriasli teroristické útoky v roku 2016. Vyžiadali si 32 obetí a prihlásil sa k nim Islamský štát.