Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Barnier: Rokovania o brexite a budúcej obchodnej dohode sú riskantné

Michel Barnier, archívna snímka. Foto: TASR

Vyjednávacia stratégia EÚ musí byť podľa vyjednávača EÚ pre brexit založená na jednote, odstraňovaní neistoty a správnom načasovaní rokovaní.

Brusel/Štrasburg 5. apríla (TASR) – Za riskantné označil dnes na pôde Európskeho parlamentu (EP) paralelné rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie a budúcej obchodnej medzi oboma celkami hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Vyjednávacia stratégia EÚ musí byť podľa neho založená na jednote, odstraňovaní neistoty a správnom načasovaní rokovaní.

"Britský list jasne hovorí, že Spojené kráľovstvo bude tlačiť na paralelné rokovania o odchode a budúcom vzťahu. Toto je veľmi riskantný prístup. Ak chceme byť úspešní, musíme sa naopak sústrediť v prvej fáze rokovaní výhradne na dohodu o podmienkach brexitu," vyhlásil Barnier.

Reagoval tým na list britskej Theresy Mayovej, ktorým minulý týždeň formálne spustila brexit a dala v ňom najavo, že rokovania o brexite a obchodnej dohode s EÚ by chcela viesť súčasne.

Europoslanci dnes hlasujú o nezáväznom uznesení, v ktorom chcú ponúknuť Londýnu možnosť otvorenia rokovaní o obchodnej dohode už počas dvojročného obdobia, ak bude v rokovaniach o brexite dosiahnutý dostatočný pokrok.

"Predseda (Jean-Claude) Juncker povedal, že vaša úloha (EP, pozn. TASR) bude dôležitá od začiatku do konca. Začiatkom je dnešné uznesenie. Na konci bude vaše hlasovanie o návrhu dohody o odchode, ktorú vyrokujeme v najbližších dvoch rokoch. Budete mať posledné slovo," konštatoval Barnier.

Ďalej povedal, že prvá fáza rokovaní by mala byť len o podmienkach odchodu z Únie a až v druhej fáze môže byť reč o budúcich vzťahoch medzi oboma celkami a možných prechodných dohodách po brexite.

Za veľmi dôležitú označil jednotu 27 členských štátov počas samotných rokovaní. "Ak bude Únia nejednotná, nedosiahneme dohodu a bez dohody čakajú najmä Spojené kráľovstvo, ale aj EÚ tvrdé dôsledky. Preto je našou ambíciou dosiahnuť dohodu," zhrnul Barnier. Chce rokovať transparentne a priebežne vysvetľovať občanom, čo pre nich brexit znamená.

Rovnako mieni u občanov obnoviť dôveru a istotu, ktoré rozhodnutie Spojeného kráľovstva odísť z EÚ naštrbilo. Briti žijúci v EÚ a naopak občania EÚ žijúci na britských ostrovoch by mali mať aj po brexite rovnaké práva ako doteraz.

Vo finančných otázkach Barnier vyzval Londýn na vyrovnanie všetkých záväzkov, ktoré mu vyplývajú z členstva. Odmietol, že by chcela Únia Britov trestať alebo by ich nútila platiť viac, ako im ukladajú zmluvy.