Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Americká kongresmanka Omarová označila Trumpa za fašistu

Štyri členky Snemovne reprezentantov z Demokratickej strany s prisťahovaleckými koreňmi, zľava Rashida Tlaibová, Ilhan Omarová, Alexandria Ocasiová-Cortezová a Ayanna Pressleyová počas tlačovej konferencie vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Omarová je spolu s Ocasiovou-Cortezovou, Tlaibovou a Pressleyovou jednou zo štyroch demokratických členiek Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, ktoré sú terčmi Trumpových slovných útokov.

Washington 18. júla (TASR) - Americká demokratická kongresmanka Ilhan Omarová označila vo štvrtok šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa za "fašistu". Informovala o tom agentúra AFP.

Omarová sa takto o Trumpovi vyjadrila po tom, čo jeho priaznivci na stredajšom zhromaždení v štáte Severná Karolína pri zmienke o nej skandovali "pošlite ju domov". Trump sa vo štvrtok od obsahu skandovania svojich priaznivcov dištancoval a dodal, že ho to "neteší".

"Už sme povedali, že tento prezident je rasista a odsúdili sme jeho rasistické výroky. Ja som presvedčená, že je fašista," povedala Omarová, ktorá je jednou z prvých moslimiek v Kongrese.

Omarová je spolu s Alexandriou Ocasiovou-Cortezovou, Rashidou Tlaibovou a Ayannou Pressleyovou jednou zo štyroch demokratických členiek Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, ktoré sú už niekoľko dní terčmi Trumpových slovných útokov. Americký prezident ich v nedeľu na Twitteri obvinil, že nenávidia Ameriku a vyzval ich, aby sa "vrátili" do krajín svojho pôvodu.

Omarová, ktorá sa narodila v Somálsku, v nedávnej minulosti kritizovala americkú zahraničnú politiku na Blízkom východe a v Jemene. Viackrát sa kriticky vyjadrila aj o izraelskej vláde.

"Izrael zhypnotizoval svet, bodaj by Alah prebudil ľudí a pomohol im odhaliť zločiny Izraela," napísala v roku 2018 na Twitteri Omarová, za čo si vyslúžila kritiku a obvinenia z antisemitizmu.