Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Vo finále behu na 400 m ide zlato pre Juhoafričana Van Niekerka

Juhoafričan Van Niekerk Foto: TASR/AP

Juhoafričan Van Niekerk narušil tradíciu v štvrtke, ktorá bola v histórii MS dominantou najmä Američanov.

Peking 26. augusta (TASR) - Majster sveta sa na štvrtke volá Wayde Van Niekerk. Juhoafričan vo finále behu na 400 m zvíťazil so svetovým tohtoročným maximom 43,48 s. Vo Vtáčom hniezde si užil záverečný šprint a odolal tlaku Američana La Shawna Merritta s osobným rekordom 43,65 a najväčšieho favorita Kiraniho Jamesa z Grenady so sezónnym maximom 43,78.

Juhoafričan Van Niekerk narušil tradíciu v štvrtke, ktorá bola v histórii MS dominantou najmä Američanov. V záverečných metroch nepoľavil, nestvrdol a nechal si na cieľovú šachovnicu najviac síl. Ukázal, že ho táto sezóna už definitívne dotiahla medzi štvrtkárske hviezdy, predtým sa nemohol pochváliť žiadnym pozoruhodnejším úspechom na významnom podujatí, v Moskve pred dvoma rokmi na MS skončil už v rozbehoch.

Finále mužskej štvrtky zdvihlo pred štartom asi najviac adrenalínu. Až štyroch zdobil sezónny čas pod 44 sekúnd, za extratriedu sa však považoval Kirany James z Grenady a obhajca titulu Američan Merritt sa vzhľadom na predchádzajúcu výkonnosť spochybňoval. Olympijský víťaz z Londýna a svetový šampión v Dägu'2011 Kirani James sa snažil odčiniť sklamanie spred dvoch rokov v Moskve na MS. Jeho suverénnosť však narušila prehra s Juhoafričanom Van Niekerkom v Paríži na mítingu Diamantovej ligy a rovnaký scenár sa zopakoval aj teraz v Pekingu. Ďalší z potenciálnych uchádzačov o medaily skončili v úzadí, či už Makwala z Botswany, ktorý v sezónnych tabuľkách pred MS lídroval (43,72) a zo semifinále postúpil s najrýchlejším časom, alebo Masrahi zo Saudskej Arábie, v rozbehoch s národným rekordom 43,93.

Finálové výsledky

muži

400 m:

1. Wayde Van Niekerk (JAR) 43,48,
2. LaShawn Merritt (USA) 43,65,
3. Kirani James (Gren.) 43,78,
4. Luguelin Santos (Dom. rep.) 44,11,
5. Isaac Makwala (Bots.) 44,63,
6. Rabah Yousif (Brit) 44,68,
7. Machel Cedenio (Trin. a tob.) 45,06,
8. Yousef Ahmed Masrahi (SAE) 45,15