Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Na MMM v Košiciach zatiaľ 2082 maratóncov,spolu takmer 14-tisíc bežcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

95. ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach sa uskutoční v nedeľu 7. októbra.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Veľký záujem o štart na súťažiach 95. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach v nedeľu 7. októbra pretrváva.

"Pre rok 2018 bol limit štartujúcich nastavený na úrovni 13.500 účastníkov, čo predstavuje medziročné navýšenie zhruba o 4 percentá. Presne 4 týždne pred štartom bola on-line registrácia v hlavných disciplínach zastavená," informoval na stredajšej tlačovej konferencii riaditeľ pretekov Branislav Koniar a dodal: "Zostáva možnosť získať posledné štartové čísla na sprievodné podujatia a v programe Vybehaj to s Matejom."

Stav registrovaných bežcov k utorku 11. septembra je 2082 maratóncov, 4588 v polmaratóne, 1023 v štafetách 4x1/4 maratónu, 320 inline, 24 handbal&vozíčkari, 4000 minimaratón, 700 juniorská štafeta, 500 vybehaj to s Matejom, 550 detská atletika. Spolu je to 13.787 bežcov.

Najstarší maratón v Európe a druhý najstarší na svete získal pre rok 2018 ďalšie prestížne ocenenie. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) mu za dosiahnuté športové výsledky a komplexnú organizáciu podujatia udelila známku kvality v podobe strieborného certifikátu IAAF. V európskej časti kalendára IAAF bolo vlani hodnotených viac ako 200 maratónov a košickému patrí veľmi lichotivé 12. miesto. "Pracujeme na tom, aby sme atakovali prvú desiatku. Na zlatý certifikát musíme mať na štarte po šesť ,zlatých' mužov s časmi pod 2:09:30 h a ,zlatých'žien s výkonom pod 2:28 h. Aktuálne máme šesť mužov a dve ženy. Nie je jednoduché to splniť," uviedol Koniar.

Košický maratón bude súčasne aj majstrovstvami Slovenska. "K titulu majstra Slovenska sa pripočítava bonifikácia do rankingu, ktorým sa bude určovať poradie svetových maratóncov a výber štartujúcich na MS a OH. Máme ambície, aby na majstrovstvách sveta a olympijských hrách štartovali aj Slováci," pripomenul prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok. Pre šesť najrýchlejších Slovákov v cieli (3 muži a 3 ženy) sú vypísané špeciálne finančné prémie.

Šéf slovenskej atletiky a trojnásobný účastník letných olympijských hier bude spolu s olympijským víťazom v chôdzi Matejom Tóthom členom unikátnej československej štafety, ktorá sa pobeží na základe dohody so Slovenským a Českým olympijským výborom. Mená českých účastníkov budú známe neskôr. Zakladateľ košického maratónu Vojtech Bukovský (1894 - 1963), ktorý sa k svojmu počinu inšpiroval v roku 1924 na OH v Paríži, sa dočká ďalšej pocty. V piatok 14. septembra mu v tesnej blízkosti slávnej sochy maratónca odhalia bronzovú bustu.