Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

VIDEO: Chodec Matej Tóth pôsobí suverénne, šéftréner Pupiš nepochybuje

Na archívnej snímke Matej Tóth Foto: TASR/Dušan Hein

Jedna veľká osobnosť vo výprave je zrejmá, bývalý chodec Martin Pupiš považuje Mateja Tótha momentálne za najväčšiu hviezdu svetovej chôdze.

Peking 18. augusta (TASR) - Pred 15. majstrovstvami sveta v Pekingu sa v 16-člennej výprave skloňuje jednoznačne medaila a takýto optimizmus slovenská atletika ešte nikdy nezažila. Postaral sa oň chodec Matej Tóth, ktorému bezhranične dôveruje aj šéftréner a technický vedúci výpravy Martin Pupiš.



Numerológia hovorí, že slovenská atletika zažila počas histórie samostatnosti od roku 1993 tri kovy, všetky bronzového lesku. "Teraz možno nastane prelom," odhaduje Martin Pupiš. "Najväčšie očakávania smerujú ku chodcovi Matejovi Tóthovi a obom kladivárom Marcelovi Lomnickému a Martine Hrašnovej. Intenzívne sa skloňuje medailová pozícia, najbližšie k nej má Matej Tóth, ale verím, že na ňu zaútočia aj kladivári. Jedna medaila, jedno umiestenie do ôsmeho miesta, jedno do dvanásteho, také sú základné predstavy nášho zväzu. Svetový šampionát bude nepochybne veľkolepý, tak ako sme si na Čínu a organizovanie veľkých podujatí v tejto krajine navykli. Hlavná pozornosť sa nasmeruje na jamajskú šprintérsku hviezdu Jamajčana Bolta, o tom som presvedčený."

Jedna veľká osobnosť vo výprave je zrejmá, bývalý chodec Martin Pupiš považuje Mateja Tótha momentálne za najväčšiu hviezdu svetovej chôdze. "Takto vyrysovaný adept na medailu počas 22 rokov našej samostatnosti nebol nikdy. Matej sa vyprofiloval na favorita, aj tabuľkové postavenie jednotky o tom svedčí, z tohto pohľadu je to výnimočné. Nezabúdame však, že je to 50 km, všeličo sa môže prihodiť, aj rozhodcovia zasiahnuť do vývoja, no verím, že Matej o medailu úspešne zabojuje."

Matej Tóth presviedča všade, kde chodí a Martin Pupiš odsledoval každý jeho krok. "Je minimálne v takej forme, ako pred Dudincami, kde zašiel na jar jeden z najlepších výkonov histórie. Ak sa všetko naplní podľa predstáv, neviem, kto by mu mohol rovnocenne konkurovať, aj keď bude čeliť skvelým chodcom, trebárs obhajcovi titulu Írovi Heffernanovi, skvelému Austrálčanovi Tallentovi i domácim chodcom. Muselo by sa však skutočne stať niečo výnimočné, ak Maťo všetko prežije v zdraví, aby zlyhal a medailu nezískal. Obyčajne nemá problémy ani s rozhodcami, a to jeho veľká devíza."

Tri bronzy v ére samostatnosti sa podarilo vybojovať vďaka prekážkarovi Igorovi Kováčovi (Atény'97) a kladivárom Liborovi Charfreitagovi (Osaka'07) a Martine Hrašnovej (Berlín'09). "Žiadalo by sa prikúriť pod kotol," zaželal si Martin Pupiš. "Tento rok sme začali zlatom na prvých Európskych hrách a bolo by pekné, keby sme naň nadviazali a začali po bronzovej éru zlatú. Je pravda, niektorí naši atléti pred MS šetrili výkonmi, a možno vznikli aj obavy. Hrašnová je však natoľko skúsená, že sa dokáže nakopnúť na jednom, dvoch tréningoch a vráti sa výkonom tam, kde bola na jar. Postavenie svetovej štvorky nabáda u nej na medailový útok a určite o vzácny kov zabojuje. U štvrtkárky Ivety Putalovej ťažko prognózovať výkon, je to taká neriadená strela, vyzerá dlho, že nič, a potom sa pred plnou tribúnou rozbehne naplno a všetkých milo prekvapí. Doteraz svoje najlepšie výkony bežala výlučne na veľkých podujatiach s množstvom divákov, teraz by jej mali opäť pomôcť."

Aklimatizácia sa niekedy stáva poriadnym strašiakom, no Martin Pupiš sa jej neobáva. "Horúčavy a dusná sme zažili aj u nás doma. Dopad časového posunu šiestich hodín zmiernime tým, že sme sa presunuli do dejiska päť dní pred začiatkom. Pravidlom je, že jeden deň aklimatizácie sa rovná jednej hodine časového posunu. Zvažovali sme, či sa presunieme skôr, ale častokrát atléti vyhoreli pri dlhšom pobyte a podľahli celej atmosfére. Snažili sme sa, aby pobyt nebol ani príliš dlhý a aby sme to časovo stihli."