Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Archeológovia v Pompejach odkryli nové fresky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Najpútavejšia freska zobrazuje scénu zo starogréckeho mýtu o Frixovi a jeho sestre Hellé, ktorí na baranovi so zlatým rúnom unikajú pred macochou Inó.

Pompeje 1. marca (TASR) – Archeológom v starorímskom meste Pompeje sa v piatok podarilo odkryť niekoľko nových veľkolepých fresiek. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Najpútavejšia freska zobrazuje scénu zo starogréckeho mýtu o Frixovi a jeho sestre Hellé, ktorí na baranovi so zlatým rúnom unikajú pred macochou Inó. Frixus na freske sedí obkročmo na baranovi, pričom Hellé padá do vody.

Freska pripomína zarámovaný obraz na žltej stene. Ďalšie fresky zobrazujú výjavy zo života a tiež ženské portrét. Napriek tomu, že majú viac než 2000 rokov, sú stále veľmi živé a majú sýte farby.

Archeológovia novoobjavené fresky čistia od vulkanického popola, ktorý Pompeje zasypal počas výbuchu Vezuvu v roku 79 n.l. Sopečný popol dokonale zakonzervoval množstvo budov a telá odhadovaných 3000 obetí. Archeológovia po dokončení čistenia plánujú reštauráciu fresiek.

Fresky boli objavené na lokalite Lédin dom, kde sa po prvý raz začali vykopávky už v 18. storočí, neskôr však boli prerušené. Archeológovia ich obnovili v roku 2018 s úmyslom zrekonštruovať kompletný nákres lokality..

Lédin dom bol pomenovaný podľa inej fresky zobrazujúcej scénu, na ktorej labuť predstavujúca boha Jupitera znásilňuje spartskú kráľovnú Lédu. Táto scéna bola v antike pomerne bežným motívom pri výzdobe domov.

Pompeje sú zaradené na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a po rímskom Koloseu sú druhou najnavštevovanejšou turistickou lokalitou v Taliansku.