Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Únos vietnamského podnikateľa

Bugár: V prípade únosu Vietnamca nebudeme konať na základe domnienok

Na archívnej snímke z 24. januára 2018 je vietnamský podnikateľ a bývalý člen komunistickej strany Trinh Xuan Thanh. Foto: TASR/AP

Podľa Bugára však tento prípad naznačuje hlavne problémy v spolupráci tajných služieb v Európe.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Keď vyšetrovanie ukáže, že sa slovenské štátne orgány vedome podieľali na únose vietnamského občana, koaličná strana Most-Híd začne okamžite konať. Zatiaľ však nemá dôvod neveriť ministerke vnútra Denise Sakovej (Smer-SD). V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Béla Bugár (Most-Híd).

"Na základe domnienok, na základe nejakých slovných potýčok, či medzi opozíciou alebo koalíciou, my konať nikdy nebudeme. Ja potrebujem dôkazy," uviedol Bugár. Zopakoval, že všetko, čo koaličná strana od svojich koaličných partnerov žiadala, aj dostala. V tejto súvislosti tiež mieni, že ministerka vnútra podnikla vo svojej funkcii tie kroky, ktoré pomohli vyšetrovaniu únosu.

Poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO) si myslí, že ak sa na únose vietnamského občana exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) podieľal vedome, mohol spáchať viacero trestných činov. "V tom prípade už mal byť dávno vyšetrovaný a možno mal už aj sedieť vo vyšetrovacej väzbe," myslí si Remišová. Ak sa na tom podieľal nevedome, tak to podľa opozičnej poslankyne zasa znamená zlyhanie slovenských štátnych inštitúcií.

"Ak cudzia zahraničná tajná služba zneužila našu krajinu, zneužila vládny špeciál, vládny hotel, porušila suverenitu Slovenska, tak je to obrovský problém a takisto by mala byť vyvodená zodpovednosť," uviedla. Diel zodpovednosti podľa opozičnej političky nesie aj SIS. "Ja sa pýtam, na čo máme tajnú službu, na ktorú dávame 50 miliónov eur, keď šéf tajnej služby sa opýta, ako mali vedieť o tajnej operácii cudzej krajiny," upozornila.

Podľa Bugára však tento prípad naznačuje hlavne problémy v spolupráci tajných služieb v Európe.