Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Workshop Voda nad zlato hovorí o možnostiach jej zadržiavania

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Do prvého prednáškového bloku organizátori zaradili témy o prírodných podmienkach mesta Piešťany, využití geotermálnej vody či príčinách a dôsledkom mestských ostrovov tepla.

Piešťany 17. októbra (TASR) - O problematike dostatku vody v krajine, možnostiach a hľadaní cesty ako situáciu zlepšiť hovorí v Piešťanoch štvrtkový workshop Voda nad zlato. Pripravil ho Seniorský parlament Piešťany, a to podľa jeho predsedu Jiřího Raisa pre verejnosť, študentov stredných škôl, zástupcov samospráv i organizácií spravujúcich bytové domy.

"Snažili sme sa pred časom pri našom bytovom dome zrealizovať vodozádržné opatrenia, narazili sme však na viaceré komplikácie. Preto sme sa radšej rozhodli venovať čas tejto aktivite, ktorá môže pomôcť rozlúsknuť dané problémy väčšiemu množstvu ľudí," uviedol Rais k motivácii.

Účastníci sa v dvoch prednáškových blokoch dozvedia, prečo a ako treba zadržiavať zrážkovú vodu. "Na podujatie sme pozvali odborníkov z rôznych oblastí," uviedol Rais. Worshop je jedným z podujatí, ktoré podporil Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vo svojom prvom ročníku participatívneho rozpočtu. Predseda TTSK Jozef Viskupič uviedol, že "aktivity projektu Voda nad zlato smerujú k osvete a hľadaniu efektívnych riešení zachytávania a využívania zrážkovej vody s cieľom zmiernenia negatívnych dosahov zmeny klímy". "Preto ma teší, že tento projekt bol podporený v rámci premiérového ročníka participatívneho rozpočtu," doplnil.

Do prvého prednáškového bloku organizátori zaradili témy o prírodných podmienkach mesta Piešťany, využití geotermálnej vody či príčinách a dôsledkom mestských ostrovov tepla, ktorými prispejú pracovníci Slovenského hydrometeorologického ústavu. "Druhý blok má názov Ako zadržiavať zrážkovú vodu a bude hovoriť o jej využití v krajinnej architektúre, o technických riešeniach, možnostiach financovania opatrení a podobne," doplnil Rais.