Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Vekový limit na štúdium na Univerzite tretieho veku TU je nad 40 rokov

Trnavská univerzita, archívne foto Foto: TASR

V nadchádzajúcm akademickom roku je v ponuke trojročné štúdium anglického, nemeckého, francúzskeho, španielskeho alebo talianskeho jazyka pre začiatočníkov i mierne pokročilých.

Trnava 19. augusta (TASR) – Dobrovoľníctvo, psychológiu, právo i dejiny umenia ponúka Trnavská univerzita (TU) medzi svojimi študijnými programami Univerzity tretieho veku (UTV) na nasledujúci akademický rok. Záujemcovia o troj-, dvoj- a jednoročné štúdium majú čas prihlásiť sa do konca augusta.

Univerzita tretieho veku na TU funguje od akademického roka 2002/2003. V uplynulom roku tam študovalo, vrátane teologickej fakulty so sídlom v Bratislave, 671 frekventantov, ktorí splnili podmienku veku nad 40 rokov a ukončené stredoškolské vzdelanie maturitou. Najväčší záujem tradične býva o štúdium anglického jazyka, tiež o dejiny umenia. Pre tento rok pribudol študijný odbor dobrovoľníctvo, ktorý chce pripraviť študentov na kvalifikovaný výkon koordinátora alebo manažéra dobrovoľníckej práce pre mimovládne organizácie, verejné organizácie alebo organizácie miestnej samosprávy.

Vyučovanie na UTV prebieha formou prednášok. Záujem starších o štúdium na UTV každoročne narastá, podľa Aleny Skupinovej z kancelárie Centra ďalšieho vzdelávania TU dlhodobo sa o štúdium zaujímajú nielen Trnavčania, ale aj študenti z iných okresov ako Trenčín, Ilava, Nové Zámky či Senica. Prijímacie skúšky sa nekonajú, v závere štúdia po odovzdaní záverečnej práce študenti získavajú osvedčenie o absolvovaní. Osvedčenie sa odovzdáva na slávnostných promóciách za účasti akademických funkcionárov TU.

V nadchádzajúcm akademickom roku je v ponuke trojročné štúdium anglického, nemeckého, francúzskeho, španielskeho alebo talianskeho jazyka pre začiatočníkov i mierne pokročilých a tiež štúdium dejín umenia, filozofie, práva a psychológie. Dvojročné sú študijné programy latinský jazyk a kultúra, takisto starostlivosť o seniorov, poskytujúci vedomosti a praktické zručnosti zamerané na multidisciplinárne poňatie takejto činnosti. Rok trvajú programy orientované na prácu s počítačom, spravovanie vlastných financií a dobrovoľníctvo. Informácie sú na webe TU.