Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

V Piešťanoch si pripomenú obete holokaustu

Počas druhej svetovej vojny bolo odvlečených a v koncentračných táboroch zahynulo najmenej 1065 Židov z Piešťan.

Piešťany 27. januára (TASR) – Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si dnes v Piešťanoch pripomenú premietaním dokumentárneho filmu s osobnou výpoveďou jednej zo zachránených z koncentračného tábora a diskusiou v kultúrnom a komunitnom centre ŽiWell.

Počas druhej svetovej vojny bolo odvlečených a v koncentračných táboroch zahynulo najmenej 1065 Židov z Piešťan. Ich pamiatku pripomína tabuľa s menami obetí na miestnom cintoríne. V meste žila pred vojnou silná židovská komunita, ku ktorej patrili aj poprední predstavitelia spoločenského života, medzi nimi pôvodne i rodina Winterovcov, ktorá sa zaslúžila o preslávenie piešťanských kúpeľov vo svetovom meradle. V roku 1940 registrovali v Piešťanoch 1559 osôb židovského vierovyznania. Deportácia Židov z Piešťan a okolia sa podľa portálu edah.sk, ktorý patrí rovnomennému občianskemu združeniu, zaoberajúcemu sa výskumom židovskej histórie a jej sprístupnením širokej verejnosti, začala 23. marca 1942 odvlečením dievčat do zberného strediska a 1. apríla 1942 ich deportáciou do vyhladzovacieho tábora Osvienčim. Do 8. mája 1942 bolo z okresu Piešťany deportovaných asi 1360 Židov. Po vojne sa do mesta vrátilo minimum z nich. Židovská obec sa v posledných rokoch v Piešťanoch a okolí opäť rozrastá, rabínom je Zev Stiefel. Podujatie v ŽiWell sa začne o 18. hodine, informoval o tom portál pnky.sk.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína utrpenie miliónov židovských obetí, dátum sa viaže k 27. januáru 1945, kedy Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Osvienčim-Brzezinka.