Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V Brezovej pod Bradlom opäť ožila železničná stanica

ilustračná snímka Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vlaková súprava, ktorú vypravil KPŽT, sa skladala zo štyroch železničných vozidiel.



Brezová pod Bradlom 14. septembra (TASR) - Klub priateľov železníc Trnavy a okolia (KPŽT) si pripomenul 120. výročie sprevádzkovania trate Jablonica – Brezová pod Bradlom. V rámci slávnosti vypravil v sobotu historickú súpravu z Trnavy do Brezovej pod Bradlom.

Pravidelná osobná doprava skončila na tejto trati v roku 2003, od vtedy už z Jablonice do Brezovej chodí osobný vlak len sporadicky. "Uskutočnilo sa tu niekoľko individuálnych jázd pre súkromné spoločnosti aj pre verejnosť ako v tomto prípade. Aj keď táto trať z pohľadu verejnej dopravy nie je veľmi perspektívna, stále má možnosti využitia v prípade letnej sezónnej prevádzky, ktorú by využívali predovšetkým turisti, keďže okolie Brezovej pod Bradlom je pre turistiku ideálnym prostredím," uviedol pre TASR člen výboru KPŽT Marko Engler.

"Uplynulo už 16 rokov, odkedy do mesta nechodí pravidelná vlaková doprava a práve preto sme radi takýmto iniciatívam, akou je vypravenie historickej súpravy z Trnavy na Brezovú. Našou ambíciou je v blízkej budúcnosti dosiahnuť, aby vlak na tejto trati chodil aspoň v turistickom období," doplnil pre TASR primátor mesta Brezová pod Bradlom Jaroslav Ciran.

Vlaková súprava, ktorú vypravil KPŽT, sa skladala zo štyroch železničných vozidiel. "Dva sú prípojné vozne a dva sú hnacie vozne. Dva vozne boli vyrobené na konci 40. rokov minulého storočia, ale konkrétne na tejto trati jazdil tento typ až do 80. rokov. Druhá časť súpravy je zo začiatku 80. rokov a medzi Jablonicou a Brezovou zabezpečovala prevádzku, až kým sa na trati nezastavila pravidelná osobná doprava," informoval Engler.