Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Trnavský kraj

Trnavské organové dni uzavrie Španiel Esteban Elizondo

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Trnavské organové dni 2016 sa začali na sklonku júla, otvoril ich francúzsky virtuóz Fabrice Pitrois.

Trnava 11. septembra (TASR) – Dnešný večerný koncert v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave uzatvorí tohtoročné Trnavské organové dni. Už 21 rokov prinášajú v rámci nich domáci i zahraniční interpreti do mesta tóny známych i menej známych skladieb svetových hudobných skladateľov. Posledným vystupujúcim z radu organových majstrov tohto ročníka je Španiel Esteban Elizondo, ktorý sa predstaví interpretáciou diel J. A. de San Sebastiana, N. Otanu, T. de Elduayena, J. Guridiho a ďalších.

Trnavské organové dni 2016 sa začali na sklonku júla, otvoril ich francúzsky virtuóz Fabrice Pitrois. V bazilike, ako informoval organizátor podujatia Stanislav Šurin, mohli interpreti využívať dva vzácne historické nástroje, ktoré reprezentujú najdôležitejšie epochy vývoja organu – barok a romantizmus. Jeden z nich, historický organový pozitív Valentina Arnolda z roku 1783, získal významné ocenenie Fénix – kultúrna pamiatka roku 2012.

"Tento ročník hodnotím veľmi pozitívne, výkony interpretov boli na vysokej úrovni a tomu zodpovedala aj účasť publika na jednotlivých koncertoch. Aj hráči si pochvaľovali dobrú atmosféru,” uviedol Šurin pre TASR. Najväčší poslucháčsky ohlas zaznamenali na koncerte, kde účinkoval Šurin s hráčom na panovu flautu Helmutom Hauskellerom. "Bol to taký experiment, ale publikum ho vrelo prijalo. Hrali sme barokové skladby aj moderné a tiež úpravy ľudových piesní z oblasti Rumunska a južnej Ameriky, kde má panova flauta najväčšiu tradíciu," uviedol Šurin. S týmto repertoárom dvojica vystúpila aj na koncertoch v Modre a Banskej Bystrici, chystá sa do Zohora a Chtelnice.

Trnavské organové dni organizuje Šurin pod hlavičkou Bachovej spoločnosti, ktorá stojí aj za vznikom podobných festivalov v Piešťanoch, Modre i Skalici.