Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Trnavský kraj

ŠAŠTÍN: Tisíce pútnikov si uctili sviatok Sedembolestnej Panny Márie

Archívna snímka zo sv. omše v rámci národnej púte k Sedembolestnej Panne Márii 15. septembra 2015 v Šaštín-Stráže. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Prvá zmienka o sviatku Sedembolestnej Panny Márie pochádza z roku 1412. Pre celú cirkev bol ustanovený pápežom Benediktom XIII. v roku 1727.

Šaštín 15. septembra (TASR) – Tisícky pútnikov sa dnes zišli v Šaštíne na národnej púti pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie. Jej vyvrcholením bola dnešná svätá omša, ktorú za prítomnosti slovenských biskupov celebroval košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. Na bohoslužbe sa zúčastnil aj prezident SR Andrej Kiska, bývalý prezident SR Ivan Gašparovič a niektorí členovia vlády.

Vo sviatok Sedembolestnej Panny Márie arcibiskup Bober pripomenul význam utrpenia a bolesti, ktorú je možné vďaka viere pretaviť na trpezlivosť a odvahu bojovať. „My ako národ už nestojíme o to, aby sme zabojovali o našu budúcnosť. Akoby sme už dosiahli svoje ciele a chceli to zabaliť. Nie sme unavení z bolesti a utrpenia, ale letargia a unavenosť z nás robia sebcov, individualistov a národ krváca. Netrpíme hladomorom ani vojnou, ale chýba nám motivácia,“ skonštatoval vo svojej kázni Bober.

Zároveň vyzval veriacich, aby sa nebáli prejavovať svoju vieru a bojovať o ňu. „Byť kresťanom v dnešnej Európe nie je bezpečné, ani žiaduce. Musíme mať odvahu pri obhajobe kresťanských princípov, obrane hodnôt tradičnej rodiny i nenarodených detí,“ zdôraznil arcibiskup.

Národná púť v Šaštíne bude dnes o 14.00 h pokračovala ďakovnou bohoslužbou a bude pokračovať o 18.00 h svätou omšou. V piatok 16. septembra sa uskutoční tradičná Púť seniorov a chorých. V tento deň zároveň odštartuje mládežnícky program s názvom Otvorené srdce. V sobotu 17. septembra sa bude o 19.00 h konať svätá omša. Po nej budú nasledovať koncerty a ďalší program, ktorý ukončí polnočná svätá omša s novokňazmi. Na nedeľu 18. septembra sú pripravené workshopy, katechézy a popoludnie s kapelami.

Sedembolestnú Pannu Máriu si uctievajú Slováci ako svoju národnú patrónku už od 15. storočia. Číslo sedem má symbolický význam a v biblickom slova zmysle znamená plnosť. Tradícia hovorí o siedmich bolestiach, ktoré Panna Mária vo svojom živote prežila. Prvou je proroctvo Simeona v chráme, keď jej oznamuje, že jej „dušu prenikne meč“. Druhou bolesťou je útek do Egypta pred kráľom Herodesom, ktorý chcel zabiť malého Ježiša, treťou je stratenie sa 12-ročného Ježiša v chráme, štvrtou je stretnutie s Ježišom na krížovej ceste, piatou bolesťou bolo ukrižovanie a smrť Ježiša, šiestou je jeho snímanie z kríža a poslednou bolesťou je Ježišov pohreb.

Prvá zmienka o sviatku Sedembolestnej Panny Márie pochádza z roku 1412. Pre celú cirkev bol ustanovený pápežom Benediktom XIII. v roku 1727. Ten povolil, aby sa Sedembolestná Panna Mária uctievala ako patrónka Slovenska. Bazilika minor v Šaštíne je našou najväčšou národnou svätyňou Sedembolestnej Panny Márie. Dejiny chrámu siahajú až do roku 1564. O 500 rokov neskôr, v roku 1964 bola vyhlásená pápežom Pavlom VI. za baziliku minor. Ten istý pápež v roku 1966 riadne ustanovil a vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú patrónku Slovenska. Sochu Sedembolestnej Panny Márie 1. júla 1995 korunoval pápež Ján Pavol II.





van ch ed