Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Na eurobankovky s motívom trnavskej mestskej veže stáli ľudia v rade

Mesto Trnava. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Od 9. hodiny sa začali záujemcovia o zaujímavý suvenír stavať do radu, pred 12. hodinou, na kedy bol naplánovaný začiatok predaja, zabrali celú šírku Trojičného námestia.

Trnava 16. novembra (TASR) – Už tri hodiny pred otvorením stálo v piatok niekoľko sto Trnavčanov pred turistickým informačným centrom v mestskej veži, aby boli medzi prvými, ktorí si zakúpia eurobankovku s motívom mesta Trnava. Pri príležitosti tohtoročného 780. výročia udelenia výsad slobodného kráľovského mesta vychádza v edícii 10.000 kusov bankovka s nominálnou hodnotou 0 eur a vyobrazením dominanty Trnavy-mestskej veže. Vydáva ju trnavská radnica.

"Očakávali sme záujem, mali sme avíza z iných miest a tak sme sa na nápor pripravili, na zabezpečenie plynulého predaja sme posilnili tím našich zamestnancov o brigádnikov," povedal pre TASR za oblastnú agentúru cestovného ruchu Trnava Tourism projektový manažér Alexander Prostiňák.

Od 9. hodiny sa začali záujemcovia o zaujímavý suvenír stavať do radu, pred 12. hodinou, na kedy bol naplánovaný začiatok predaja, zabrali celú šírku Trojičného námestia. "Každému kupujúcemu môžeme vydať maximálne 15 kusov, aby sa nestalo, že prví traja vykúpia všetko," dodal Prostiňák. V rade stáli mladí i starší Trnavčania, seniori priznali, že boli vyslaní za celú rodinu, ktorá je v práci. Veronika, stojaca asi v strede radu povedala, že to bude dobrý vianočný darček pre rodičov i súrodencov.

Od piatka do nedele 18. novembra bude informačné centrum otvorené v predĺžených otváracích hodinách, aj pri príležitosti pripomienky výročia Nežnej revolúcie. V Trnave je na 17. novembra pripravený bohatý program na Trojičnom námestí, Divadle Jána Palárika a v centre Nádvorie.

Trnavská eurobankovka s nulovou nominálnou hodnotou má farbu päťstoeurovky a formát 20-eurovej bankovky, každý kus má svoje vlastné sériové číslo a štandardné ochranné prvky, ako sú hologram, vodotlač, mikrotext, dotyková zóna pre nevidiacich, UV ochranné prvky a ďalšie. Nulové eurobankovky sa vydávajú s povolením Európskej centrálnej banky a tlačia sa na rovnakom mieste ako oficiálne peniaze, nie sú však určené na platenie a neprijme ich automat ani čítačka bankoviek. Napriek tomu sa však tieto originálne turistické suveníry tešia veľkému záujmu a sú v súčasnosti hitom v celej Európe.