Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Trenčiansky kraj

V Podlužanoch zatiaľ odvolilo približne 25%, v kroji nikto neprišiel

Ilustračné foto Foto: TASR - Milan Drozd

Pre čilejkársku obec je známe, že sa tu udržiava tradícia Tekovského regiónu. Tá sa prezentuje najmä nosením tradičných krojov aj v bežnom živote.

Podlužany 4. novembra (TASR) - V čilejkárskej obci Podlužany v okrese Levice, ktorá má 650 oprávnených voličov, aktuálne odvolilo približne 25 percent z nich. Podľa predsedu miestnej okrskovej komisie Tomáša Mikušku, voľby zatiaľ prebiehajú bez problémov.

Podľa neho chodili voliči k urnám pravidelnejšie do obeda, neskôr pravidelnosť upadla až do 15.00 h, odkedy chodia obyvatelia opäť voliť častejšie. "Do obedňajších hodín prišli voliť najmä seniori, v poobedňajších hodinách viac prichádzali aj mladší voliči, pričom častejšie chodia v skupinkách a rodiny," povedal Mikuška.

Pre čilejkársku obec je známe, že sa tu udržiava tradícia Tekovského regiónu. Tá sa prezentuje najmä nosením tradičných krojov aj v bežnom živote. "Zatiaľ však nikto v kroji voliť neprišiel, aj keď to bolo zvykom. Možno sem takto oblečený ešte niekto príde," dodal predseda okrskovej komisie v Podlužanoch.

Volička Mária Martináš prišla voliť do Podlužian, hoci žije v Bratislave. Trvalý pobyt má však stále v obci. "Zároveň pri návšteve rodiny sme využili situáciu a odovzdali sme aj svoj hlas. Kandidátov som až tak dobre nepoznala, takže som si ich pred voľbou ešte musela popozerať. Je známe, že na župných voľbách nie je vysoká účasť voličov, čo si vysvetľujem aj tým, že mladí odchádzajú do zahraničia a preto tu vlastne ani nie sú. V Bratislave sa to však mení, keďže tam žije a pracuje veľa mladých ľudí z celého Slovenska," uviedla Martináš.

Podľa jej manžela Stéphane Martináša, ktorý je občanom Francúzska, no takisto má trvalý pobyt v obci, je odovzdanie hlasu vo voľbách povinnosťou a plní si ju zakaždým.