Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Verejnosť si uctila obete banskej ťažby na hornej Nitre

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obete baní si uctila verejnosť v piatok na handlovskom mestskom cintoríne pri príležitosti Regionálnych osláv Dňa baníkov.

Handlová 30. augusta (TASR) - Priemyselná ťažba uhlia na hornej Nitre si počas jej 110-ročného trvania vyžiadala životy viac ako 470 baníkov. Obete baní si uctila verejnosť v piatok na handlovskom mestskom cintoríne pri príležitosti Regionálnych osláv Dňa baníkov.

"Práca baníkov v Handlovej, v Cigli a Novákoch vytvorila z malých mestečiek na hornej Nitre mestá známe celému Slovensku. Sme súčasťou príbehu, ktorý sa začal písať pred 110 rokmi, v roku 1909, keď začal premyslená ťažba uhlia v Handlovej," uviedla vo svojom príhovore primátorka Handlovej Silvia Grúberová.

A hoci sa dnes podľa nej spoločnosť nachádza na akomsi pomyselnom míľniku, v čase na pomedzi, keď sa otvorene hovorí o nutnej transformácii, o premene regiónu v kontexte postupného zatvárania baní, baníctvo tu bude vždy silno rezonovať. "Aj vďaka baníckym spolkom a jeho predstaviteľom, ktorí jeho odkaz a tradície uchovávajú a šíria. Buďme preto zodpovední k práci baníkov, ktorí nám ponúkli súčasnosť, ktorú žijeme, pokračujme spoločne v budovaní nášho regiónu, otvorme si spoluprácou novú budúcnosť, v ktorej však odkaz baníckej práce nezaniká," doplnila.

"Čoraz viac sa hovorí o globálnom otepľovaní. Na druhej strane sa však musíme sa pozrieť na to, že máme tu veľmi peknú tradíciu baníctva. Je to jedno z najťažších povolaní, ktoré môže človek vôbec vykonávať. Je to jedno z najriskantnejších a najnebezpečnejších povolaní, o čom svedčí aj pomník obetiam, ktorí padli pri výkone svojho povolania," uviedol na spomienke minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Ak sa bude spoločnosť rozprávať podľa neho o tom, že nám hrozí globálne otepľovanie a čo spôsobuje, na druhej strane sa musí baviť o tom, ako sa postará o baníkov. "To znamená, aký program urobíme v súvislosti s tým, že sa prípadne bude upúšťať od hnedého uhlia, čo títo ľudia budú robiť. O toto sa stará vláda a my sme prijali aj akčný plán, ktorý predpokladá v nasledujúcich rokoch výdavky na úrovni až 3 miliárd eur," dodal.