Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza chce vstúpiť do Únie miest Slovenska, v ZMOS zatiaľ zostane

Mesto Prievidza, ilustračná snímka. Foto: TASR

Zámer hornonitrianskej metropoly odobrili na svojom rokovaní v pondelok tamojší mestskí poslanci.

Prievidza 26. augusta (TASR) - Prievidza chce vstúpiť do Únie miest Slovenska (ÚMS). Členstvom v záujmovom združení sleduje lepšie presadzovanie svojich záujmov. Zámer hornonitrianskej metropoly odobrili na svojom rokovaní v pondelok tamojší mestskí poslanci.

"ÚMS nie je nová organizácia združujúca samosprávy, existuje už veľmi dlho. V tomto období začala byť aktívnejšia, viacerí primátori začali upozorňovať na potreby miest, viac sa stretávajú a chcú úniu rozhýbať. Trochu kritizujú Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), keďže tam prevažne zaznie hlas obcí, ktoré sú tiež členmi," povedal vedúci kancelárie primátorky mesta Alojz Vlčko. ÚMS tak chce podľa neho využiť priestor na to, aby upozornila, s akými problémami sa boria mestské samosprávy, dávali spätnú väzbu k legislatívnym návrhom, pripravujú rovnako svoj návrh na reformu verejnej správy.

"Keďže mesto Prievidza nebolo členom ÚMS a aj sme zaznamenali viacero výziev, aby sme sa pridali, rozhodli sme sa predložiť zastupiteľstvu zámer predloženia prihlášky a schválenia členstva. Sľubujeme si od toho, že aj naše záujmy budú prostredníctvom tohto združenia lepšie zastúpené, chránené. Aj my sa budeme môcť zúčastniť na debate o tom, ako niektoré veci zmeniť, urobiť lepšími a dať na ne spätnú väzbu," ozrejmil Vlčko.

Prievidzská samospráva sa tiež podľa neho pripojila k vyjadreniam viacerých miest, ktoré kritizovali, že ZMOS nie je dostatočne aktívny pri pripomienkovaní vládnych opatrení, ktoré majú dosah na rozpočet samospráv. "Veríme, že ÚMS bude v tomto aktívnejšia, bude podrobovať návrhy konštruktívnej kritike, nebude to mať len politickú a deklaratívnu rovinu," podotkol.

Mesto zatiaľ zostáva aj členom ZMOS-u. "Uvidíme, ako sa to bude v ZMOS-e vyvíjať, boli tam návrhy, že by vytvoril špeciálnu komoru pre krajské mestá. Je tam nový predseda. Všetko je to otázka toho, ako bude organizácia ďalej smerovať, z pohľadu mesta je tam i otázka členského. Budeme sa pozerať na to, akú hodnotu budeme dostávať za členské, ktoré do toho dávame," dodal vedúci kancelárie primátorky mesta.