Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Bojnický oltár môže verejnosť vidieť na dvoch miestach naraz

Pohľad na originály Bojnického oltára. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Je to možné v Bojniciach na zámku, kde je súčasťou stálej expozície a v Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň.

Bojnice/Modrý Kameň 22. mája (TASR) - Vidieť Bojnický oltár na dvoch miestach naraz má možnosť verejnosť v týchto dňoch. V Bojniciach na zámku, kde je súčasťou stálej expozície a v Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň, informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice Petra Gordíková.

Tabule Bojnického oltára majú svoju vlastnú pohnutú históriu. Obišli ich dražby pálffyovského majetku, ale stali sa predmetom krádeže v noci z 27. na 28. augusta 1933, pripomenula Gordíková. "Zo zámockej kaplnky boli odcudzené obrazy z vrchného radu. Spodné obrazy hneď na druhý deň po krádeži previezli do vtedajšieho Vlastivedného múzea v Bratislave. Po odhalení zlodejov a nájdení ukradnutých oltárnych tabúľ sa už tieto na zámok nevrátili. Spolu s obrazmi, dovtedy umiestnenými v Bratislave, boli odvezené do Prahy. Stali sa súčasťou Obrazárne spolků vlasteneckých přátel umění a neskôr zbierok Národnej galérie v Prahe," doplnila.

Keďže galéria odmietala tabule vrátiť, v 80. rokoch boli pre potreby múzea v Bojniciach vyhotovené technologické kópie. "Originálne oltárne tabule sa na Bojnický zámok vrátili až po 62 rokoch, v roku 1995," ozrejmila Gordíková.

V týchto dňoch má verejnosť možnosť vidieť tak technologické kópie, ako aj originálne oltárne tabule. "Na prvý pohľad sa môžu verejnosti zdať rovnaké. No nie sú. Odlišujú sa nielen v dobe vzniku a autoroch, ale aj v spôsobe inštalácie. V kaplnke Bojnického zámku sú obrazy usporiadané podľa želaní grófa Pálffyho, hoci jeho predstava sa nestotožňovala s cirkevnou hierarchiou. Na výstave Dvíhame oči k Bohu v kaplnke na hrade Modrý Kameň ich návštevníci nájdu zoradené zo sakrálneho pohľadu správne," priblížila kultúrno-propagačná manažérka SNM - Múzea Bojnice.

Výstava Dvíhame oči k Bohu potrvá v Múzeu bábkarských kultúr a hračiek do 8. júna. Následne budú oltárne tabule prevezené späť do Bojníc, kde zaujmú miesto vedľa originálov.