Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Deň vody si vo Vlastivednom múzeu v P. Bystrici pripomenuli i pokusmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kolobeh vody demonštrovalo múzeum pomocou magnetickej schémy, následne si deti vyfarbili mobilný vodný cyklus a domov si odniesli vlastnoručne vyrobenú učebnú pomôcku.

Považská Bystrica 22. marca (TASR) - Svetový deň vody, ktorý pripadá na 22. marca, si pripomenulo i Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici. Pre žiakov považskobystrických škôl pripravilo vo štvrtok (21. 3.) a v piatok prednášku i pokusy s vodou. TASR o tom informovala Daniela Dúbravková z múzea.

Program v múzeu bol zameraný na spoznávanie vody ako vzácnej kvapaliny, ktorá umožňuje život na Zemi. "Pre žiakov základných škôl sme si pripravili dvojhodinové pásmo pozostávajúce z rôznorodých aktivít zážitkového vzdelávania. Program bol zostavený tak, aby prehĺbil vedomosti žiakov multidisciplinárnym spôsobom," uviedla Dúbravková.

Najskôr si žiaci podľa nej vypočuli prednášku etnografického zamerania Voda v ľudových zvykoch o výnimočných okamihoch v živote človeka a sviatkoch počas roka, ktoré sú späté s vodou. "V druhej časti podujatia sme robili atraktívne pokusy s vodou, pri ktorých sme efektným spôsobom demonštrovali viaceré fyzikálno-chemické vlastnosti vody," doplnila.

Kolobeh vody demonštrovalo múzeum pomocou magnetickej schémy, následne si deti vyfarbili mobilný vodný cyklus a domov si odniesli vlastnoručne vyrobenú učebnú pomôcku. Spoznávali tiež životné cykly rôznych vodných organizmov. Absolvovali i vedomostný kvíz o prírodovedných, historických i kultúrnych súvislostiach. "Živé rybky druhu karas zlatý pripomínali nielen rozprávku O zlatej rybke, ale poslúžili na demonštráciu prispôsobenia tvaru a funkcie jednotlivých častí tela ryby na život vo vode," dodala Dúbravková.