Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

Bojnice chcú na rekonštrukciu osvetlenia využiť úverové zdroje

Bojnický zámok opäť po roku patrí deťom. Už 23. ročník podujatia Rozprávkový zámok deti tentoraz na putovaní malej Dorotky s jej psíkom Totom a ďalšími kamarátmi v krajine Oz učí, aké dôležité je snívať, ísť za svojimi snami a veriť svojim schopnostiam. V Bojniciach 16. júna 2019. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Financie z úveru chce samospráva použiť v prvom rade na havarijný stav verejného osvetlenia, na ktorý poslanci upozorňujú už päť rokov.

Bojnice 27. augusta (TASR) - Samospráva Bojníc má záujem riešiť havarijný stav verejného osvetlenia v meste. Na investíciu si plánuje zobrať úver vo výške 500.000 eur, financie z neho použije i na ďalšie kapitálové výdavky. Rozhodli o tom tamojší mestskí poslanci na svojom rokovaní v utorok.

"Mesto Bojnice je vo fantastickej finančnej kondícii, z tohto dôvodu sme sa rozhodli, že si zoberieme úver vo výške 500.000 eur. Aj keď sme v minulosti navrhovali, že úver si zoberieme vo vyššej výške," skonštatoval predseda finančnej komisie pri mestskom zastupiteľstve v Bojniciach Jozef Barborka.

Financie z úveru chce samospráva podľa neho použiť v prvom rade na havarijný stav verejného osvetlenia, na ktorý poslanci upozorňujú už päť rokov, preto by chceli urobiť celkovú rekonštrukciu v celom meste. "Ďalšie prostriedky z úveru by sme chceli dať na celkovú rekonštrukciu strechy na kultúrnom centre. Tri etapy rekonštrukcie už boli urobené, takže financie by išli na dokončenie. Ďalšou investičnou akciou by bol kamerový systém. V minulosti sme predkladali žiadosti o financie, nedostali sme však kladné stanovisko. Stav kamerového systému v meste je nevyhovujúci," doplnil.

Úver vo výške 500.000 eur by mal podľa predsedu finančnej komisie na financovanie investícií postačovať. "Podľa našich prvých poznatkov by rekonštrukcia verejného osvetlenia mala stáť 210.000 eur, dokončenie strechy na kultúrnom centre približne 80.000 eur a kamerový systém približne 100.000 eur. Takže máme tam ešte rezervu," spresnil.

Mestskí poslanci poverili primátora Františka Táma, aby rokoval s bankou o zabezpečení úveru. Ten má mesto splácať desať rokov. Primátor uviedol, že uznesenie podpíše, musí ísť však o sumu 500.000 eur a nie vyššiu.