Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Bánovčania budú za komunálny odpad platiť v budúcom roku viac

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vyšší poplatok za komunálne odpady, ktorý bude po novom predstavovať 27,70 eura na osobu a rok namiesto 25,91 eura na osobu a rok, schválili tamojší mestskí poslanci na svojom novembrovom rokovaní.

Bánovce nad Bebravou 20. novembra (TASR)- Bánovčania budú za odpad v budúcom roku platiť viac. Poplatok bude po novom vyšší o 1,79 eura. Radnica to odôvodnila i zvýšenými nákladmi, ktoré musí v súvislosti s nakladaním s odpadmi znášať.

Vyšší poplatok za komunálne odpady, ktorý bude po novom predstavovať 27,70 eura na osobu a rok namiesto 25,91 eura na osobu a rok, schválili tamojší mestskí poslanci na svojom novembrovom rokovaní. Z návrhu radnice vyplýva, že pri výpočte sa opierala o reálne náklady vynaložené na odpadové hospodárstvo za tento rok a predpokladané výdavky na budúci rok, taktiež sledovala reálne príjmy a predpokladané naplnenie príjmov.

"Na tvorbu ceny a poplatku pre rok 2019 má značný vplyv i novela zákona o poplatkoch za uloženie odpadov, kde s účinnosťou od 1. januára 2019 dôjde k enormnému niekoľkonásobnému nárastu skládkovaného poplatku, ako i avizovanému zvýšeniu ceny zo strany riadenej skládky odpadov Dežerická EKO, s.r.o. o euro za tonu komunálneho odpadu a v prípade objemných odpadov o 1,50 eura za tonu uloženú na skládke," skonštatovala ďalej radnica. Vyšší poplatok tiež podľa nej zohľadňuje potrebu pokračovať v nákupe a rozmiestňovaní kompostérov i zhodnocovaní biologicky rozložiteľných odpadov, pričom značný vplyv na nutné zvýšenie poplatku majú i faktory ako nárast cien za odvoz odpadov v závislosti od rastu miezd a celkových nákladov.

K 1. januáru tak mesto určilo sadzbu na 0,0759 eura na osobu a deň, čo je 27,70 eura na osobu a rok. "Mesto však časť nákladov na odpadové hospodárstvo dotuje, nakoľko samotný poplatok nedostatočne pokrýva reálne náklady na komplexné nakladanie s odpadmi. Vzhľadom na skutočnosť, že za uvedenú sumu nie je reálne možné zabezpečiť komplexné nakladanie s odpadmi pri zvýšení poplatku v roku 2019, bude potrebné uvedené výdavky vykryť z iných príjmov mesta v sume 89.646 eur," dodala radnica.