Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Hokejisti Košíc zdolali Žilinu, Poprad podľahol Nitre

Na snímke Roman Tománek (v strede) z Nitry a brankár Popradu Dušan Sidor počas zápasu 47. kola hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Poprad a HK Nitra v Poprade 9. februára 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Hokejisti MHC Mountfield Martin zvíťazili v nedeľňajšom dueli 47. kola Tipsport extraligy 2013/2014 na ľade majstra zo Zvolena 3:1. V tabuľke majú na konte rovnaký počet bodov (58) ako ôsmy Trenčín.

Poprad 9. februára (TASR) - Poprad, s novým obrancom Látalom v zostave, inkasoval hneď z prvej presilovky súpera. V dobrej streleckej pozícii sa ocitol Stümpel, ktorý ju zadovkou vylepšil pre Lukáša Nováka. Ten poslal puk nechytateľnej k vzdialenejšej žrdi Sidorovej bránky - 0:1. Po Fabianovej strele od modrej mohli vyrovnať Paukovček aj Takáč, ale v skrumáži pred bránkou nedokázali presne zakončiť. Následne našiel Sýkora parádnou prihrávkou Lapšanského, ten si osamotený s Lakosilom neporadil. Na prestávku tak odchádzali s najtesnejším vedením hostia z Nitry.

Aj úvod druhého dejstva patril Nitranom. Najväčšiu príležitosť navýšiť vedenie spálil Tománek. Vo vlastnom oslabení unikol obranca kamzíkov Brejčák, blafák však nedotiahol do gólového konca. Po polovici zápasu mali stále mierne navrch hosťujúci hráči podporovaní spoľahlivým Lakosilom. V 32. minúte mohol po nenápadnom teči skórovať Henrich Ručkay, puk letel ponad bránku. Popradčania sa nevedeli dlho dostať z vlastného pásma, výsledkom čoho bol v 36. minúte gól Lelkeša. Bezkrvný výkon domácich pokračoval aj naďalej, ale v samom závere Lukáš Novák na 3:0 pre Nitru vďaka dobrému zásahu Sidora nezvýšil.

V tretej tretine pokračoval rozháraný hokej a často sa vylučovalo na oboch stranách. Po návrate z trestnej lavice mohol vsietiť kontaktný gól Popradu Drábek, Lakosil včas zasiahol betónom. Taktický zámer hostí brániť v pätici od červenej čiare im vychádzal dokonale. Popradskí hokejisti účinný recept hľadali veľmi ťažko. V 49. minúte pri vylúčení M. Segľu šikovne do útočného pásma zatiahol puk Kroták, našiel voľného Kuraliho, ktorý sa nemýlil - 1:2. Dve a pol minúty pred záverečným klaksónom mal výsledkovú poistku na hokejke Jakub Ručkay, Sidor udržal kamzíkov v hre o body. Následne sa nechali Popradčania vylúčiť. Nepomohol im ani vyžiadaný oddychový čas a hra bez brankára v poslednej minúte. Tománek tak v 60. minúte do opustenej bránky potvrdil tri body pre Nitru.
HK Poprad – HK Nitra 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Góly:
49. Kurali - 7. L. Novák, 36. Lelkeš, 60. Tománek. Vylúčení: 6:6, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík, Novák - Korba, Rovenský, 1711 divákov.

Hlasy po zápase
Milan Jančuška, tréner Popradu:
"Stretnutie bolo veľmi vyrovnané. Hlavný dôvod prehry vidím v presilových hrách, ktoré sme hrali zle. Nitra nebola lepšia, ale šťastnejšia. S koncovkou sa trápime a s jedným gólom sa doma ťažko vyhráva."
Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "S Popradom sme si vylepšili už aj tak priaznivú bilanciu. Mali sme viac čistých gólových príležitostí, Lukáš Novák a Tománek ich mali niekoľko. Napokon sme dali viac gólov, tri body z Popradu si ceníme."


HC Košice - MsHK DOXXbet Žilina 4:3

Košice 9. februára (TASR) - Prvá tretina veľa vzruchu nepriniesla, pretože obidve družstvá dobre bránili priestor pred svojim gólmanom. V 7. minúte tvrdo pálil domáci Češík, brankára hostí však neprekonal. Na opačnej strane pohrozil v 13. minúte Drevenák, no gól padol z následného protiútoku. Bartánus vypálil z pravej strany a prekvapil Peksu - 1:0. Už o niekoľko sekúnd pálil z podobného miesta Hrnka, tentokrát žilinský gólman so šťastím zasiahol. Žilinčania mohli korigovať z dobrej šance Kloudu, stav sa nezmenil.

Brankár Žiliny Marek Peksa v 40. kole hokejovej Tipsport extraligy MsHK DOXXbet Žilina a HK Nitra 17. januára 2014 v Žiline.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Druhú tretinu začali aktívnejšie hostia a v 22. minúte počas presilovej hry zrovnal Martin Chovan, ktorý vymietol pravý horný roh Staňovej bránky a prerušil jeho dvojzápasovú nepriestrelnosť - 1:1. V 26. minúte vyrobil hrúbku v domácej defenzíve Šeda a Tomas nekompromisne trestal - 1:2. "Oceliari" odpovedali obrovskou šancou Jenčíka v 28. minúte, no zrovnanie priniesla až strela Bartoša o minútu neskôr, keď sa presadil v početnej výhode o jedného muža - 2:2. V ďalšom priebehu zaujali ešte šance Štrbáka, ktorý však v 36. minúte pálil nad bránku a v tej istej minúte i únik Slováka, zoči-voči Staňovi nepochodil.

Od začiatku tretieho dejstva sa obidve družstvá snažili neinkasovať a podnikali rýchle protiútoky. V 50. minúte si nakorčuľoval pred bránku Sojčík, bekhendovým zakončením nechal vyniknúť iba Peksovu lapačku. O minútu neskôr sa najskôr ocitol v dobrej šanci domáci Jenčík, vzápätí sa na opačnej strane rútil na Staňu Tomas, ktorého zastavil nedovolene Štrbák. Následné trestné strieľanie žilinský útočník ale nezužitkoval. Misky váh naklonil na košickú stranu v 52. minúte Jenčík, z ľavej strany upravil na 3:2. Víťazstvo Košičanov potvrdil päť minút pred koncom duelu druhým gólom v stretnutí Bartoš, ktorý znova skóroval v presilovej hre - 4:2. Bodku za stretnutím dal v 58. minúte hosťujúci Lipovský - 4:3.
HC Košice - MsHK DOXXbet Žilina 4:3 (1:0, 1:2, 2:1)
Góly:
13. Bartánus, 29., 55. Bartoš, 52. Jenčík - 22. Martin Chovan, 26. Tomas, 58. Lipovský. Rozhodovali: D. Konc - Bednár, Bogdaň, vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky: 2:1, oslabenia 0:0, 3365 divákov.

Hlasy po zápase
Anton Tomko, tréner HC Košice:
"Po prestávke sme vyšli zo zápasového rytmu. V prvej tretine nás brzdili vylúčenia, po zranení Svatoša sme museli zmeniť zloženie útokov. Za stavu 2:2 nás podržal Staňa, tretí gól Žiliny bol zbytočný, ale tri body zostali doma a to je podstatné."
Martin Groma, tréner MsHK DOXXbet Žilina: "Chceli sme v Košiciach bodovať a tomu zodpovedala aj taktika. Pokazili sme záver, keď sme mali šance skórovať, naopak po zbytočnej chybe prišlo prečíslenie a Košice išli do vedenia, ktoré už udržali."


Zvolen - MHC Mountfield Martin 1:3

Zvolen 9. februára (TASR) - Prvú veľkú príležitosť mal v 6. minúte Podkonický, ale Čech jeho strelu kryl. Hralo sa viac pred bránkou hostí, pokusy Zvolenčanov však v martinskej sieti neskončili. V drvivom tlaku sa tak nepochodili v najväčších príležitostiach Brabenec ani Chovan. V 12. minúte sa strelecky presadil Themár, ktorý nikým nekrytý poslal švihom puk za brankára Šimka. O štyri minúty neskôr strelu Hraška od modrej čiary tečoval do bránky Bortňák - 1:1. Presný zásah domácich povzbudil a zároveň potešil, keďže ho dosiahli po dvojzápasových suchotách.

V druhej tretine zvýšili obe mužstvá tempo, útoky sa striedali na oboch stranách. Najväčšiu šancu mal v 32. minúte Škvaridlo, jeho strela si však cestu do bránky nenašla. V závere druhej časti musel hlavný rozhodca duelu riešiť s videorozhodocom, či puk po strele domácich skončil v martinskej bránke alebo nie. Gól však napokon nevstúpil do platnosti. V tej istej minúte zostal ležať na ľade Matejka, ktorý sa zrazil s Chovanom. Zvolenský útočník oslabil svoj tím trestom do konca stretnutia.

Hosťom sa ponúknutá výhoda nepodarila využiť, dokonca o zmenu skóre sa mohol v oslabení postarať Síkela, no nepodarilo sa mu to. V 46. minúte sa dostal k puku voľný Markovič a s prehľadom dostal Martin opäť do vedenia - 1:2. Zvolenčania sa snažili v ďalšom priebehu o vyrovnanie, ale brankár Čech, ktorý nastúpil na posledný duel v drese Martina, už puk za svoj chrbát nepustil. Zvolen sa v závere odhodlal aj k hre bez brankára, no namiesto vyrovnania inkasoval, keď puk do prázdnej bránky dopravil Markovič.
HKM Zvolen - MHC Mountfield Martin 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)
Góly:
16. Bortňák - 12. Themár, 46. Markovič, 60. Markovič. Vylúčení: 0:2 navyše Chovan (Zvolen) 5+DKZ za napadnutie, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc - Výleta, Smrek, 1158 divákov

Hlasy po zápase
Július Šupler, tréner Zvolena: "Robili sme chyby, Martin bol úspešný. O výsledku rozhodlo to, že efektívnosť našej hry je nízka, keď sme v troch zápasoch strelili iba jeden gól. Pracujeme na tom, ale úspech sa nedostavil. Nie som spokojný s hrou hráčov, treba na tom popracovať. V priebehu týždňa nastanú zmeny a posilníme mužstvo, pretože máme sedem dlhodobých maródov."
Daniel Babka, tréner Martina: "Na začiatku zápasu sme hrali slušne, potom mal Zvolen viac z hry. V druhej tretine sa hra prelievala zo strany na stranu, mali sme tri či štyri čisté šance, ale gól sme nedali. Získali sme však napokon tri body, ktoré sú pre nás cenné."


HK 36 Skalica - HC'05 Banská Bystrica 1:3

Skalica 9. februára (TASR) - Prvú gólovú príležitosť si v zápase vypracovali Skaličania v 4. min, ale po nahodení puku Lažom nedokázal Školiak prekonať brankára Kalembu. O minút neskôr sa už dostali hostia do vedenia, keď puk za Lipovského chrbát dorazil Kafka. Bystričania mali potom výhodu presilovej hry, ale tá sa im nevydarila, naopak v oslabení šancu Mráza zneškodnil Kalemba. V 12. min zvýšili hostia svoje vedenie na rozdiel dvoch gólov, keď Macháček prudkou strelou od modrej čiary prekonal skalického gólmana. V ďalšom priebehu prvej tretiny si domáci vytvorili niekoľko sľubných príležitostí, ale gólovo sa nedokázali presadiť.

V úvode druhej časti hry nevyužili svoje šance domáci Sloboda a Školiak a trest v podobe gólu prišiel v 33. min zásluhou Luntera. Už o tri minúty sa Skaličanom podarilo streliť kontaktný gól zásluhou Kropáča, ktorý si hlavný rozhodca musel overiť u videorozhodcu. V ďalšom priebehu tretiny boli domáci lepším mužstvom, ale strelecky sa už nedokázali presadiť. Tretia tretina začala potýčkou Kaduru s Preisinegerom, za ktorú obaja aktéri dostali vyššie tresty. V ďalších minútach sa hral rýchly hokej, útoky sa striedali na oboch stranách, ale obaja brankári boli pozorní. Domáci sa snažili o prípadné vyrovnanie, ale dobre hrajúc Bystričania si svoj náskok ustrážili a zaslúžene si odvážajú zo Záhoria tri body.
HK 36 Skalica - HC'05 Banská Bystrica 1:3 (0:2, 1:1, 0:0)
Góly:
36. Kropáč - 5. Kafka, 12. Macháček, 33. Lunter. Rozhodcovia: Baluška, Kubuš - Kaceľ, Orolín, vylúčení: 10:7, navyše: Preisinger (Skalica) 10 min osobný trest za hrubosť - Kadura (Ban. Bstrica) na 5 min + DKZ za hrubosť, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. 1258 divákov.

Hlasy po zápase
Andrej Výboh, tréner Skalice:
"V úvode sme po chybách dostali gól. Aj keď sme dokázali súpera dostať pod tlak naďalej sme sa nevyvarovali individuálnych chýb. Chýbal nám dôraz v zakončovaní, a keďže sa hrá na góly, tak stretnutie dopadlo tak ako dopadlo."
Miroslav Chudý (asistent trénera): "Začiatok nám vyšiel dobre. Dostali sme sa do vedenia a od toho sa odvíjala aj naša hra. Skalica mala dosť šancí na to aby zápas otočila. V tretej tretine bola hra trochu nervózna. Pre divákov to nebol atraktívny zápas, ale získali sme dôležité body."


ŠHK 37 Piešťany - Dukla Trenčín 4:3

Piešťany 9. februára (TASR) - Domáci mali už v prvej minúte možnosť presilovej hry, ale nevyužili ju. Na opačnej strane sa Tomekovi pripomenul Komínek. V 16. minúte potiahol puk Petrovický, prihral na Mikulu, ktorému už iba stačilo nastaviť hokejku a Trenčín viedol. Na konci 18. minúty poslali rozhodcovia na trestnú lavicu hneď dvoch Trenčanov, čo domáci využili. Raisova strela sa odrazila k Holovičovi, ten našiel na opačnej strane Lušňáka a bolo vyrovnané.

V 26. minúte sa domáci dostali prvýkrát od vedenia, keď Melichárek obkrúžil s pukom bránku, ten sa mu skĺzol priamo na hokejku Drgoňa, ktorý mal pred sebou iba prázdnu bránku - 2:1. Piešťany sa netešili dlho. V 28. minúte sedel na trestnej lavici Stupka, Pozník nahodil puk od modrej a ten po ľade skončil až v Tomekovej bránke – 2:2. Vyrovnaný stav netrval ani minútu. V závare pred Nagyom sa najlepšie zorientoval Filip a domáci opäť viedli. Trenčania následne nevyužili štvorminútovú presilovku o jedného hráča.

V 48.minúte mohol vyrovnať Šišovský, ale neuspel. Trenčania si to vynahradili o dve minúty neskôr, keď Mikulova strela Tomekovi vypadla a trenčiansky útočník ju úspešne dorazil – 3:3. Rozhodnúť mohli Románek na domácej strane či Rusnák na hosťujúcej, ale skóre sa už nemenilo.

V predĺžení nevyužili Trenčania presilovku, a tak prišiel rad na nájazdy, v ktorých sa presadili iba domáci Lušňák a Holovič.
ŠHK 37 Piešťany - Dukla Trenčín 4:3 pp a sn (1:1, 2:1, 0:1 - 0:0, 0:1)
Góly:
19. Lušňák, 26. Drgoň, 28. Filip, roz. nájazd Lušňák - 17. Mikula, 28. Pozník, 50. Mikula. Vylúčenia: 7:5 navyše Románek (Piešťany) 10 mim za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Homola, Minář (obaja ČR) - Ščensný, Junek, 1432 divákov

Hlasy po zápase
Roman Sýkora, asistent trénera Piešťan:
"Bolo vidieť, že obom mužstvám ide o veľa. Prvá tretina bola vyrovnaná. Využili sme veľmi rýchlo presilovku o dvoch hráčov, čo bolo dôležité. Druhá tretina bola z našej strany najlepšia, ale dali sme iba dva góly a jeden lacný inkasovali. V tretej tretine sme chceli poistiť víťazstvo, no súper vyrovnal. V predĺžení sme ustáli oslabenie, ale dva body sme si zaslúžili."
Branislav Jánoš, asistent trénera Trenčína: "Prišli sme do Piešťan s cieľom dobre brániť, vedeli sme, kde je sila Piešťan. Zo začiatku sa nám to darilo, bohužiaľ, na konci tretiny sme dostali gól v oslabení. Napriek gólom sme sa vždy vrátili do zápasu. Škoda, že sme dlhšie neudržali výsledok 2:2. Máme bod a sme s ním spokojní. Musíme body zbierať, kde sa dá."