Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

TENISTA ZVEREV POSTÚPIL DO FINÁLE TURNAJA MAJSTROV ATP

Nemecký tenista Alexander Zverev podáva proti Švajčiarovi Rogerovi Federerovi v zápase Turnaja majstrov ATP v Londýne 17. novembra 2018 Foto: TASR/AP

Federer tak v tomto roku nezíska jubilejný 100. titul na okruhu.

Londýn 17. novembra (TASR) - Nemecký tenista Alexander Zverev sa premiérovo v kariére prebojoval do finále ATP Turnaja majstrov. Tretí nasadený hráč zdolal v sobotňajšom prvom semifinále v Londýne dvojku podujatia Švajčiara Rogera Federera v dvoch setoch 7:5 a 7:6 (5). Federer tak v tomto roku nezíska jubilejný 100. titul na okruhu.

Prvý set bol mimoriadne vyrovnaný, v úvodných jedenástich gemoch sa ani jeden tenista nedostal k brejkbalu. Za stavu 6:5 pre Zvereva ale Federer servis nezvládol - neuhral pri ňom ani jednu loptičku a Nemec tak čistou hrou vybojoval prvé dejstvo vo svoj prospech v pomere 7:5.

Šesťnásobný víťaz koncoročného podujatia Federer prvýkrát zobral súperovi podanie za stavu 1:1 v druhom sete, ale náskok neudržal a Zverev vzápätí vyrovnal na 2:2. Obaja hráči potom nepustili súpera k ďalším brejkovým možnostiam a set tak dospel do tajbrejku. V jeho koncovke rozhodol jediný minibrejk, za stavu 5:4 ho získal Zverev a napokon využil svoj druhý mečbal.

Dvadsaťjedenročný Zverev je tak najmladší hráč vo finále Turnaja majstrov od roku 2009, keď sa tam prebojoval Argentínčan Juan Martin del Potro.

Je zároveň prvý Nemec vo finále od roku 1996, keď o titul neúspešne bojoval Boris Becker. Zverev vyrovnal vzájomnú bilanciu s Federerom na 3:3. Vo finále ho čaká víťaz druhého semifinále medzi Srbom Novakom Djokovičom a Juhoafričanom Kevinom Andersonom (21.00 SEČ).

"Som neskutočne hrdý. Ja i celý môj tím sme tvrdo pracovali, aby som to dotiahol až do finále," povedal po zápase Zverev.

Dodatočne ľutoval situáciu z tajbrejku, keď za stavu 4:3 pre Federera pri výmene vypadla zberačovi loptička a Nemec hneď avizoval rozhodcovi, aby presušil hru. Švajčiar tak stratil dobrú šancu zvýšiť na 5:3, Zverev vzápätí esom vyrovnal na 4:4 a skrátenú hru napokon získal pre seba.

"Chcem sa odpravedlniť za moment z tajbrejku, ale podľa pravidiel sa v takejto situácii musí loptička opakovať. Takto som zápas ukončiť určite nechcel."

Mnohí diváci po zápase Zvereva pre tento incident vypískali, Federer ale súpera odmietol kritizovať: "V žiadnom prípade si nemyslím, že by to od neho bolo nešportové. Z tohto pohľadu je to úplne v poriadku, takéto veci sa stávajú."

Turnaj majstrov 2018:

Semifinále:

Alexander Zverev (3-Nem.) - Roger Federer (2-Švaj.) 7:5, 7:6 (5)