Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

AUSTRALIAN OPEN: Raonič po triumfe nad Zverevom: Hral som neuveriteľne

Miloš Raonič, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Raonič by mal byť začiatkom februára lídrom kanadského tímu v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Davisovho pohára proti Slovensku na antuke v bratislavskom NTC.

Melbourne 21. januára (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič sa prebojoval do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Najvyššie nasadený hráč zdolal v pondelňajšom osemfinále ruského súpera Daniila Medvedeva 6:4, 6:7 (5), 6:2 a 6:3.

Pätnásty nasadený hráč potrápil lídra svetového rebríčka najmä v prvých dvoch setoch, no v ďalších už Djokovič dominoval a skompletizoval tak štvrťfinálový zoznam. Tridsaťjedenročný Srb sa v stredu stretne s Keiom Nišikorim. "Bola to poriadna bitka, Daniil predvádzal výborný tenis. Má skvelý bekhend a nerobí na tej strane žiadne nevynútené chyby. Bolo ťažké nájsť cez neho cestu. Už sa teším na zápas s Nišikorim, je to jeden z najrýchlejších hráčov na okruhu," povedal na kurte.

Japonský tenista ako ôsmy nasadený zvíťazil nad 23. hráčom pavúka Pablom Carrenom Bustom zo Španielska po päťsetovej bitke 6:7 (8), 4:6, 7:6 (4), 6:4, 7:6 (8). Maratónsky duel trval päť hodín a päť minút a to piaty najdlhší zápas v histórii turnaja.

Piaty set sa dostal až do supertajbreku, Japonec v ňom prehrával už 5:8, no päťbodovou sériou ho nakoniec dotiahol do víťazného konca 10:8. Pre Nišikoriho to bol už tretí päťsetový zápas na turnaji, pričom druhýkrát odvrátil manko dvoch setov. Vo štvrťfinále sa stretne s lepším z dvojice Novak Djokovič a Daniil Medvedev.

"Neviem, čo mám povedať, bol to veľmi ťažký a skvelý zápas," povedal Nišikori, ktorý počas štyroch duelov strávil na kurtoch Australian Open už 13 hodín a 47 minút. "Samozrejme, nie je to ľahké. Dnes to bol môj najdlhší zápas za celý týždeň. Zajtra sa pokúsim čo najlepšie zregenerovať," citovala ho agentúra AFP.

Duel mal poriadne vášnivý záver. Za stavu 8:5 v supertajbrejku pre Carrena Bustu sa totiž Španiel po zle zahlásenom aute začal hádať s rozhodcom Thomasom Sweeneym z Austrálie. "Jastrabie oko" ukázalo, že loptička po jeho strele nebola mimo hru. Busta úplne vybuchol po tom, čo bod pripísali jeho súperovi a on bol presvedčený, že loptička sa mala opakovať. Následne už nezískal ani bod a duel prehral. Po tom, čo si podal ruku s Nišikorim, nahnevane hodil o zem svoje veci a rakety. Po zápase sa za svoje správanie ospravedlnil. "Samozrejme, som veľmi smutný, nie preto, že som prehral po piatich hodinách päťsetový duel, ale preto, ako som opustil kurt, čo nebolo správne. Mrzí ma to, pretože to som nebol ja," uviedol.

Kanadský tenista Miloš Raonič postúpil do štvrťfinále, keď ako nasadená šestnástka vyradil štvorku "pavúka" Nemca Alexandra Zvereva 6:1, 6:1, 7:6 (5).

"Hral som neuveriteľne. Som hrdý na to, čo som predvádzal na kurte. V prvých dvoch setoch mi vyšlo prakticky všetko, na čo som siahol. Počas celého zápasu som hral konštantne dobre, bez výkyvov. Za stavu 5:4 v treťom sete som pri podaní Zvereva nevyužil mečbaly, no nedeprimovalo ma to. Sústredil som sa na svoj servis a tajbrejk som zvládol na jednotku," povedal pre akreditované médiá Raonič, ktorý by mal byť začiatkom februára lídrom kanadského tímu v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Davisovho pohára proti Slovensku na antuke v bratislavskom NTC.

Rodákovi z čiernohorskej Podgorice pri pohľade na žreb tohtoročného Australian Open nebolo príliš do spevu. Hneď v úvodnom kole musel čeliť domácemu Nickovi Kyrgiosovi. "Nebola to žiadna sranda nastúpiť na úvod proti Nickovi a v 2. kole proti Stanovi Wawrinkovi - šampiónovi z Melbourne z roku 2014. Boli to výzvy, popasoval som sa však s nimi veľmi dobre. Cítim, že na úvodnom grandslame sezóny predvádzam veľmi dobrý tenis. Som lepší hráč ako v minulosti, dokážem lepšie reagovať na rôzne situácie," dodal wimbledonský finalista z roku 2016, ktorý vo štvrťfinále nastúpi proti Francúzovi Lucasovi Pouilleovi.

Muži - dvojhra - osemfinále:

Lucas Pouille (28-Fr.) - Borna Čorič (11-Chor.) 6:7 (4), 6:4, 7:5, 7:6 (2), Miloš Raonič (16-Kan.) - Alexander Zverev (4-Nem.) 6:1, 6:1, 7:6 (5), Kei Nišikori (8-Jap.) - Pablo Carreno Busta (23-Šp.) 6:7 (8), 4:6, 7:6 (4), 6:4, 7:6 (8), Novak Djokovič (1-Srb.) - Daniil Medvedev (15-Rus.) 6:4, 6:7 (5), 6:2, 6:3

Štvrťfinálové dvojice:

Roberto Bautista Agut (22-Šp.) - Stefanos Tsitsipas (14-Grécko)
Frances Tiafoe (USA) - Rafael Nadal (2-Šp.)
Novak Djokovič (1-Srb.) - Kei Nišikori (8-Jap.)
Milos Raonic (16-Kan.) - Lucas Pouille (28-Fr.)