Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Cibulková sa vrátila z Austrálie: Boli to úžasné dva týždne

Na snímke slovenská tenistka a finalistka ženskej dvojhry na Australian Open Dominika Cibulková ukazuje novinárom trofej pre porazenú finalistku počas tlačovej konferencie 27. januára 2014 v Bratislave. Foto:TASR/Martin Baumann

Cibulková dosiahla na Australian Open životný úspech, na ceste do finále vyradila dve grandslamové šampiónky Talianku Francescu Schiavoneovú i Rusku Mariu Šarapovovú.

Bratislava 27. januára (TASR)- Dominika Cibulková sa po úspešnom ťažení na Australian Open v pondelok vrátila na Slovensko. "Boli to úžasné dva týždne," povedala bezprostredne po príchode do Bratislavy historicky prvá slovenská finalistka dvojhry na grandslamovom turnaji tenistov.

"Je super byť opäť doma, aj keď je tu taká zima," nevadil aktuálne 13. hráčke sveta ani sneh v slovenskej metropole. Priamo z letiska vo Schwechate ju luxusná limuzína odviezla do bratislavského NTC, kde sa o dojmy podelila s novinármi. "Na poriadnu oslavu teda ešte čas nebol, ale určite sa patrí to osláviť. Priamo v Melbourne sme si už na úspech aspoň pripili s celým tímom."



Cibulková dosiahla na Australian Open životný úspech, na ceste do finále vyradila dve grandslamové šampiónky Talianku Francescu Schiavoneovú i Rusku Mariu Šarapovovú, v semifinále zasa zmietla z kurtu Poľku Agnieszku Radwaňskú. "Pocit po premenenom mečbale s Radwaňskou bolo asi to najkrajšie, čo som kedy v živote zažila. Bolo to niečo úžasné," povedala slovenská jednotka. Zo šiestich víťazných duelov nedokáže vybrať ten najlepší, za zlomový moment považuje ale hneď duel prvého kola so Schiavoneovou. "Paradoxne ten sa mi zdal najťažší. Pri vysokých teplotách a proti takej silnej súperke to bol boj o každú loptičku. Nikedy som mala pocit, že to už nezvládnem, ale podarilo sa," povedala na margo zápasu, ktorý napokon vyhrala 6:3 a 6:4.

Tenis: D. Cibulková sa stretla s fanúšikmi



Za historický úspech poďakovala celému tímu na čele s trénerom Matejom Liptákom. "Pracovali sme tvrdo na tom, aby sme takéto niečo dosiahli. Lepší vstup do sezóny som si nemohla želať a verím, že takto budem pokračovať. Nie je za tým šťastie, iba tvrdá robota. Tréner mi veľmi pomohol, dal mi kľúč k tomu, aby som mentálne zvládala náročné situácie, práve na to sme v príprave upriamili pozornosť. Postup do finále ma bude ešte viac motivovať, aby sme splnili ďalšie stanovené ciele." V Melbourne ťahala za kratší koniec v singli jediný raz - ako nasadená dvadsiatka prehrala vo finále so štvorkou "pavúka" Číňankou Na Li 6:7 (3) a 0:6.





O mimoriadnej podpore fanúšikov na Slovensku sa dozvedela až po finále. "V Austrálii som nesledovala médiá, ani čo sa deje u nás, pretože som sa chcela sústrediť iba na svoju hru. Nevedela som, že sa spustil taký ošiaľ. Ale som rada, že môžem motivovať deti, že som pre nich vzorom a že ma možno budú chcieť nasledovať a pritiahne ich to k tenisu."

Tenis: M. Lipták: Domča predvádzala v Austrálii životné výkony




Radosť z výkonov svojej zverenky netajil ani kouč Lipták. "Domča predvádzala v Austrálii životné výkony a bola radosť pozerať sa na ňu. Za kľúčový faktor a najväčší rozdiel oproti minulosti považujem jej mentálnu silu. Na tom sme v príprave na novú sezónu veľa pracovali a bolo to vidieť - šesť zápasov za sebou hrala v celom priebehu koncentrovane, odvážne, ani na sekundu o sebe nepochybovala a stále verila vo víťazstvo, To bol základný bod úspechu. Samozrejme, dôležité bolo aj to, že zmenila stravu a zhodila pár kíl, pomohla nám aj spolupráca s fyzioterapeutkou a zmena rakety. Všetko do seba zapadlo tak ako malo a preto podávala v Melbourne skvelé výkony. Už vlani mala náznaky dobrých zápasov, chýbala jej však konštantnosť a solídnosť výkonov počas celého turnaja, či roka."

Tenis: D. Cibulková: Úspech treba poriadne osláviť, na dovolenku nie je čas




Cibulková vynecháva tohtotýždňový turnaj WTA v Paríži a po krátkom oddychu začne s prípravou na zápas 1. kola svetovej skupiny Pohára federácie proti Nemecku (8.-9. februára). "Povedala som si, že do štvrtku-piatku si trochu oddýchnem a budem sa venovať aj médiám, potom nasleduje Fed Cup a ďalšie turnaje. Toto nebol koniec sezóny, stále iba jej začiatok. V Pohári federácie nás čakajú Nemky, ktoré majú veľmi silný tím a je to jeden z najťažších súperov," dodala úspešná tenistka, ktorú hneď po tlačovej konferencii čakalo stretnutie s fanúšikmi v bratislavskom Auparku.

Tenis: M. Lipták tréner D. Cibulkovej: Za úspechom je jej mentálna sila