Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Talian Dainese triumfoval v cyklistických pretekoch mužov do 23 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Na 138 km dlhej rovinatej trati sa presadil v záverečnom špurte pred Niklasom Larsenom z Dánska, tretí skončil Estónec Rait Ärm.

Alkmaar 10. augusta (TASR) - Talian Alberto Dainese triumfoval na cyklistických ME v Alkmaare v pretekoch mužov do 23 rokov s hromadným štartom. Na 138 km dlhej rovinatej trati sa presadil v záverečnom špurte pred Niklasom Larsenom z Dánska, tretí skončil Estónec Rait Ärm.

Na štarte bola aj šestica slovenských reprezentantov - Samuel Oros, Martin Vlčák, Matúš Štoček, Adam Foltán, Lukáš Kubiš a Andrej Líška. Ani jeden z nich ale do cieľa neprišiel.

"Absolútna katastrofa. Tak ako v juniorskej kategórii, hneď v prvej zákrute pád, mokrá vozovka, totálne sa to nadelilo. Chalani všetci vzadu, ako-tak sa s vypätím síl dostali vôbec len do pelotónu Štoček, Foltán a Kubiš. Ostatní zostali vzadu, v grupette. Tí traja jazdili v balíku, ale keď mala skupina ešte sto ľudí, začali odlietať. Štoček ešte aj spadol. Sám. Všetci postupne vycúvali, boli bez šance na návrat. Ešte ich dobehlo grupetto, kde boli Oros s Vlčákom, takže sme mali piatich ľudí v grupette a slovenský mechaničák jazdil jediný za touto skupinou, pripadal som si ako tréner San Marína," citoval špecializovaný portál cycling-info.sk šéfa slovenskej reprezentácie do 23 rokov Michala Clementisa.

"Skupinu v polovici pretekov rozhodcovia odstavili a preteky sme mohli dopozerať maximálne ako fanúšikovia. Je to celé zle, nemám jediný pozitívny moment, ktorý by som odniekiaľ vytiahol. Tragédia. Takmer každý víkend jazdíme po pretekoch, v živote toľko reprezentačných výjazdov žiadna generácia pred nimi nemala a všade sme poslední. Estónci, s ktorými sa stretávame na pretekoch a poznám sa s ich trénerom, majú ešte menší rozpočet ako my, maličká krajina a jeden od nich tretí, druhý čo cestu skoro ani nejazdí bez problémov v balíku. Chalani nechcú, nemajú na to. Neviem, čo ďalej," dodal Clementis pre cycling-info.sk.

Nedarilo sa ani Slovenkám, na štarte hromadných pretekov kategórie elite na 115 km boli tri Alžbeta Bačíková, Mariana Findrová a Tereza Medveďová, no do cieľa sa nedostala ani jedna. Z triumfu sa tešila domáca Amy Pietersová, ktorá v závere vsadila na dlhý špurt a jej pokus vyšiel. Striebro si vybojovala Talianka Elena Cecchiniová a bronz putuje do Nemecka zásluhou Lisy Kleinovej.



ME 2019 v cestnej cyklistike - preteky s hromadným štartom



muži do 23 rokov (138 km): 1. Alberto Dainese (Tal.) 3:08:53 h, 2. Niklas Larsen (Dán.), 3. Rait Ärm (Est.), 4. Stanislaw Aniolkowski (Poľ.), 5. Nils Eekhoff (Hol.), 6. Gerben Thijssen (Belg.), 7. Stefan Bissegger (Švajč.), 8. Robin Froidevaux (Švajč.), 9. Michele Gazzoli (Tal.), 10. Matthew Walls (V.Brit.) vśetci čas ako víťaz


Ženy (115 km):
1. Amy Pietersová (Hol.) 2:56:03 h.
2. Elena Cecchiniová (Tal.)
3. Lisa Kleinová (Nem.) obe rovnaký čas
4. Lorena Wiebesová (Hol.) +25 s
5. Alice Barnesová (V.Brit.)
6. Kirsten Wildová (Hol.)
7. Lisa Brennauerová (Nem.)
8. Susanne Andersenová (Nór.)
9. Christine Majerusová (Lux.)
10. Rasa Leleivytová (Litva) všetky rovnaký čas
...
Alžbeta BAČÍKOVÁ, Mariana FINDROVÁ, Tereza MEDVEĎOVÁ (všetky SR) nedokončili