Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Sagan obsadil na Miláno - San Remo štvrté miesto

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hangrohe). Foto: TASR/AP

Na štart prvého z monumentov sezóny a zároveň najdlhšej klasiky roka sa postavilo 175 jazdcov z 25 tímov.

San Remo 23. marca (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe skončil na sobotňajšom 110. ročníku klasiky Miláno - San Remo na štvrtom mieste. V záverečnom špurte 291-kilometrovej trate po vyše 6:40 h sa radoval Francúz Julian Alaphilippe (Deceuninck–QuickStep). Na ďalších pódiových priečkach skončili Belgičan Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) a Poliak Michal Kwiatkowski (Sky).

"V sobotu som sa cítil dobre. Nie je to stále na sto percent, ale oveľa lepšie ako minulý týždeň. Preteky prebiehali tak, ako som očakával. Veľká skupina prišla spolu k Poggiu a tam bolo niekoľko útokov. Do zjazdu sme išli spolu siedmi. Špurt bol potom zvláštny, veľmi pomalý. Ja som napokon našiel medzeru, ale už bolo neskoro," citovala Sagana internetová stránka jeho tímu.

Na štart prvého z monumentov sezóny a zároveň najdlhšej klasiky roka sa postavilo 175 jazdcov z 25 tímov. Cyklisti absolvovali 291 kilometrov z Milána k Stredozemnému moru a pozdĺž pobrežia až do San Rema. Už v prvej hodine sa dostali do úniku Fausto Masnada (Androni), Guy Sagiv (Israel Cycling), Mirco Maestri a Alessandro Tonelli (obaja Bardiani-CSF), Luca Raggio a Sebastian Schönberger (obaja Selle Italia), Joonas Henttala, Charles Planet, Umberto Poli a Andrea Peron (všetci Novo Nordisk). Desiatka jazdcov pokračovala v príjemnom počasí priemernou rýchlosťou 43 km/h a náskokom ôsmich minút na rozťahaný pelotón, ktorého tempo udávali Deceuninck, Bora-Hansgrohe, SAE Emirates a Lotto.

Na ligúrskom pobreží sa náskok úniku scvrkol na štyri minúty a stále klesal. Po občerstvení vystriedal prevažne rovinatú fázu kopcovitý záver. Posledných päťdesiat kilometrov odštartovali výstupy na trojicu Capi - Capo Mele, Capo Cervo a Capo Berta. Skupina sa v tradičnej diváckej pyrotechnickej šou rozpadla. Na čele pokračoval už iba osamotený Masnada, ktorý začal stúpať na predposlednú Cipressu s desaťsekundovým náskokom a dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom sa jeho boj skončil. Sagan sa v tejto fáze presunul na čelo hlavnej skupiny. V zjazde unikol rýchlosťou viac ako 70 km/h domáci Niccolo Bonifazio (Direct Energie) a do roviny pred posledným kopcom Poggio sa zahryzol s pätnásťsekundovým náskokom. Jeho pokus však nemal dlhé trvanie a skončil sa dva kilometre pred začiatkom stúpania. Na prvé útoky stihli zareagovať aj Sagan, Alejandro Valverde (Movistar), Alaphilippe, Kwiatkowski a pokračovali s malým náskokom ako súčasť sedemčlennej skupiny. Vo finálnom zjazde sa jej rady ešte rozrástli a o víťazstve Alaphilippea rozhodol až záverečný špurt.

"Je ťažké uvedomiť si, čo sa podarilo mne a celému tímu. Koncentroval som sa, aby som neurobil žiadnu veľkú chybu. V záverečných kilometroch som si hovoril, že nechcem byť druhý," uviedol Francúz v televíznej reakcii.



výsledky:

1. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) 6:40:14 h,
2. Oliver Naesen (Belg./AG2R La Mondiale),
3. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky),
4. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe),
5. Matej Mohorič (Slov./Bahrain-Merida),
6. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma),
7. Alejandro Valverde (Šp./Movistar),
8. Vincenzo Nibali (Tal./Bahrain-Merida),
9. Simon Clarke (Aus./EF Education First),
10. Matteo Trentin (Tal./Mitchelton-Scott) všetci rovnaký čas ako víťaz