Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Organizátor najväčších maratónov zverejnil nový antidopingový program

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Nový program prinesie jedného antidopingového komisára navyše na šesť hlavných maratónov (Londýn, Chicago, New York, Boston, Tokio a Berlín).

Londýn 2. apríla (TASR) - Organizátor šiestich najväčších maratónov sveta World Marathon Majors (WMM) a Jednotka atletickej integrity (AIU) predstavili v utorok novinky v boji proti dopingu. Podľa britského periodika The Guardian WMM poskytlo AIU značné prostriedky na boj proti dopingu vo vytrvalostných pretekoch.

Tie sa tešia čoraz väčšej popularite, patria k najlukratívnejším atletickým podujatiam, to podľa WMM i AIU zvyšuje riziko dopingu. Nový program prinesie jedného antidopingového komisára navyše na šesť hlavných maratónov (Londýn, Chicago, New York, Boston, Tokio a Berlín). Investovať chcú aj do moderných technológií a získavania informácií. "Testovanie samo o sebe nedokáže ochrániť integritu pretekov. Žiaľ, realita je taká, že niekoľko testov sa vždy vráti pozitívnych. Preto sa musíme snažiť aj aktívne predchádzať podvodom a to sa dá iba lepšou spravodajskou činnosťou," povedal podľa The Guardian šéf AIU Brett Clothier.