Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Nitra vyrovnala sériu s Popradom, záver poznačila hromadná bitka

Na snímke šarvátka v druhom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipos extraligy medzi HK Poprad - HK Nitra v Poprade 21. marca 2024. Foto: TASR - František Iván

Hlavní rozhodcovia Vladimír Baluška a Roman Výleta rozdali podľa zápisu spolu 362 trestných minút.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Poprad 22. marca (TASR) - Druhý štvrťfinálový duel play off Tipos extraligy medzi hokejistami Popradu a Nitry priniesol okrem triumfu "corgoňov" (5:1), ktorým vyrovnali stav série na 1:1, aj hromadnú bitku v závere stretnutia. Hlavní rozhodcovia Vladimír Baluška a Roman Výleta rozdali podľa zápisu spolu 362 trestných minút. Rekord rozdaných trestných minút v jednom zápase podľa štatistík padol v šiestom štvrťfinálovom stretnutí (476), tiež medzi "kamzíkmi" a Košicami v sezóne 2012/2013.

Po siréne sa strhla na ľade bitka, rozhodcovia v nej rozdali až 323 trestných minút (Poprad 174, Nitra 149). Na strane domácich dostali trest obrancovia Oliver Turan, Boris Česánek, Ján Brejčák a útočníci Ryan Dmowski s Tylerom Coulterom. V drese hostí zase obrancovia Matej Bača, František Gajdoš, Branislav Mezei, Marko Stacha a útočníci Samuel Buček a Dávid Okoličány. V 19. minúte ešte dostal trest 5+DKZ hosťujúci Filip Bajtek za faul na J. Brejčáka.

"Ťažšie sa mi to hodnotí. Zápas sa skončil a potom sa to zomlelo. Emócie sú vybičované a trocha sa to v závere nezvládlo. Obe mužstvá kompletne vstúpili na ľad a prišlo k hromadnej šarvátke. Podľa mňa to vyplývalo zo záverečných emócií. Určite tam boli primárne podnety a verím, že kompetentní si to spätne na základe videozáznamu vyhodnotia," uviedol asistent trénera domácich Ján Šimko, ktorého doplnil útočník Peter Bjalončík: "Celý zápas bol vybičovaný a na konci to tam už začalo. Boli tam zbytočné manévre. Hráči, ktorí sú na to určení, si spravili svoju prácu. Je to play off. Patrí to k tomu. Je to úplne normálna vec, ale my musíme mať chladné hlavy. Presne toto oni chcú, majú tam na to hráčov. Musíme sa na to viac pripraviť."

Po stretnutí sa vyjadrili aj Nitrania. "Tiež neviem, ako to vzniklo. Kompetentní môžu použiť video, pozrieť si to a nech to zhodnotia. Emócie patria k hokeju, ale malo by to byť v rámci fair play a počas 60 minút. Obaja to nevidíme radi," povedal asistent trénera hostí Dušan Milo. Svoj názor pridal aj Gajdoš, ktorý bol medzi jedenástimi vylúčenými hráčmi: "Prišlo, čo prišlo. Kompetentní si na to musia dať väčší pozor. Patrí to k play off. Hrá sa o každý zápas, je to iná liga ako základná časť. Musíme počítať s tým, že všetko sa dohráva. Nebudeme cúvať v súbojoch. Stačilo, že tam niekto začal a už to išlo ďalej."

V zápase boli od úvodu aktívnejší hostia a zásluhou Sahira Gilla viedli od 16. minúty. "Kamzíci" vyrovnali v polovici zápasu, keď sa presadil Dmowski, no Nitra si v druhej tretine vzala späť jednogólový náskok, Miloš Bubela počas presilovej hry prekonal Adama Vaya. Mužstvo Antonína Stavjaňu si víťazstvo v tretej časti postrážilo. V 54. minúte zvýšil Gajdoš na 3:1 a v závere ešte Okoličány a Jakub Lacka upravili výsledok zakončením do prázdnej brány.

"Podali sme zodpovedný výkon v celom zápase. V uplynulom stretnutí sme zaspali úvod a dostali dva góly. Mali sme dobrý pohyb, boli sme silní na puku a brankár podal spoľahlivý výkon. Ak v tom budeme pokračovať, máme na Poprad. Boli sme v tomto zápase o krok lepší. Kľúčové bolo aj zvládnutie päťminútového oslabenia," zhodnotil Milo. Jeho slová potvrdil aj Gajdoš: "Vyvíjalo sa to pre nás dobre, keďže sme od začiatku hrali lepšie oproti predchádzajúcemu zápasu. Mali sme navrch počas celého duelu. Musíme pokračovať v dobrých veciach a pôjde to. Cieľom bolo odniesť si aspoň jedno víťazstvo. Poprad to s nami nebude mať ľahké."

Popradčania boli kritickí po druhom zápase. "My potrebujeme ukázať ďaleko viac, hlavne väčšiu túžbu a energiu. Začať od elementárnych vecí, tlak do bránky, súboje 1 na 1 a ísť si za gólom. Musíme v tom pridať, rovnako sa zlepšiť v presilových hrách. Ukázať väčšiu chladnokrvnosť a preklopiť výsledok na našu stranu. Vo všetkých týchto veciach sme ťahali za kratší koniec," konštatoval Šimko. Podľa Bjalončíka sa zápas rozhodol v druhej časti: "Myslím si, že po góle na 1:1 sme sa mali toho chopiť viac. Mali sme šance, ale brankár ich podržal. To bol taký kľúčový moment, keďže oni potom dali gól z presilovej hry. Na konci sme však ukázali, že budeme bojovať. Verím, že keď prídeme k nim, budeme úplne iný tím."

Popradčanov môže okrem prehry mrzieť aj zranenie maďarského brankára Vaya, ktorý je jasnou jednotkou tímu. V 57. minúte za pomoci spoluhráčov opustil ľadovú plochu. Nahradil ho 23-ročný Filip Belányi, ktorý prišiel do Popradu koncom januára z Banskej Bystrice, opačným smerom vtedy zamieril Eugen Rabčan. "Je to ešte čerstvé. Adam opustil plochu, bol striedaný, ale nechcem sa k tomu vyjadrovať. Uvidíme, ako sa to s ním vyvinie v najbližších hodinách, prípadne do ďalšieho zápasu," vyjadril sa Šimko.

Belányi naposledy chytal ešte 28. januára v drese Banskej Bystrice, ktorá prehrala v 40. kole na ľade Trenčína 0:3. "Máme druhého brankára Belányiho, ktorý čaká na svoju šancu. Verím, že Adam bude v poriadku, neviem, čo s ním zatiaľ presne je. Nech sa deje čokoľvek, veríme obom brankárom. Filip sa teraz môže ukázať," dodal Bjalončík. Dvadsaťpäťročný center sa vyjadril aj tretiemu zápasu série, ktorý je na programe v nedeľu o 17.00 h v Nitre: "Vieme kam ideme. Prvá tretina bude ťažšia, potrebujeme ju zvládnuť a verím, že uspejeme. Musíme a chceme ukázať inú tvár. Verím, že máme na to."