Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Volejbalisti sa lúčia s ME. Kravárik: Odchádzame so vztýčenou hlavou

Na snímke tréner slovenskej mužskej volejbalovej reprezentácie Andrej Kravárik. Foto: TASR Dano Veselský

Hráči aj tréner pred duelom verili, že Nemci Slovákom pomôžu a potvrdia úlohu favorita.

Antverpy 19. septembra (TASR) - Slovenskí volejbalisti skončili na 31. ME v Belgicku v základnej skupine, do osemfinále postúpilo kvarteto Belgicko, Srbsko, Nemecko a Španielsko. Slováci čakali vo štvrtok na pomoc Nemecov, ktorí si ako vicemajstri sveta mali podľa papierových predpokladov poradiť so Španielmi. Nemci však s istým postupom vo vrecku šetrili silami, Španielom podľahli 1:3 a rozladený tréner Slovákov Andrej Kravárik po zápase len bezmocne krútil hlavou.

Hráči aj tréner pred duelom verili, že Nemci Slovákom pomôžu a potvrdia úlohu favorita. Špekulácie Kravárik odmietal, no všetko napokon dopadlo inak. "Keby som mal zhodnotiť odchod Slovákov zo šampionátu, poviem, že mi to je veľmi ľúto. Urobili sme maximum. Nestálo pri nás šťastie, možno upadlo sebavedomie po nejakom sete, ktorý sme mali vyhrať. Toto by som možno hráčom vyčítal. Ale to, že nepostúpili preto, lebo Nemci hrali na dvadsať percent a Španieli vyhrali, to určite nie. Toto nemalo s volejbalom nič spoločné," hneval sa Kravárik.

Slovenský tréner však hnev vzápätí potlačil a s noblesou zhodnotil celkový výkon Slovenska na šampionáte. Jeho zverencom k postupu chýbal naozaj len krôčik, od predchádzajúcich ME boli ich výkony oveľa lepšie. V roku 2015 v Taliansku a 2017 v Poľsku sa neradovali ani z jedného triumfu, teraz si pripísali dva. "Odchádzame so vztýčenou hlavou, podávali sme dobré výkony a nemáme sa za čo hanbiť. Ale musíme si vziať ponaučenie. Ďalší šampionát si zasa musíme uhrať v kvalifikácii a videli sme, že nestačí dvakrát zvíťaziť, dobre hrať a prezentovať sa dôstojnými výkonmi. Každá lopta v zápase je veľmi dôležitá, každý vyhraný set vás môže posunúť ďalej. Veď Gréci postúpili s jedným víťazstvom o jedinú loptu. Taký je šport. Verili sme, že dve víťazstvá nám budú stačiť, ale bohužiaľ. Čo k tomu dodať," povedal sklamaný Kravárik.