Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Maskoty šampionátu - Česi opäť stavili na duo Bob a Bobek

Maskoti Bob a Bobek pred zápasom základnej B-skupiny Bielorusko - Slovensko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Ostrava, 3. mája 2015 Foto: TASR/Michal Svítok

Fanúšikov budú v halách i na obrazovkách opäť zabávať legendárne rozprávkové postavy Boba a Bobeka s číslami 20 a 24 na svojich dresoch, ktoré reprezentujú tento ročník šampionátu.

Bratislava 8. mája (TASR) - Ikonické maskoty z majstrovstiev sveta v roku 2015 v Prahe a Ostrave sa vrátil na scénu aj po deviatich rokoch. Fanúšikov budú v halách i na obrazovkách opäť zabávať legendárne rozprávkové postavy Boba a Bobeka s číslami 20 a 24 na svojich dresoch, ktoré reprezentujú tento ročník šampionátu.

Organizátori pred deviatimi rokmi zalovili v histórii animovanej domácej kinematografie, z ktorej si vybrali dvojicu králikov a tá slávila veľký úspech. "Nie je jednoduché nájsť riešenie, ktoré by vyhovovalo požiadavkám vzťahu s Českom, ľadovým hokejom, aktivitou maskota a akceptáciou fanúšikov. Nakoniec, zo všetkých možností, opäť vyhrali Bob a Bobek, ktorí si oblečú nový dres s logom IIHF WM 2024," povedal k výberu Petr Bříza, prezident organizačného výboru v Prahe.
Bob a Bobek sú na ľadovej ploche pred zápasom základnej B-skupiny Slovensko - Rusko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Ostrava, 10. mája 2015
Foto: TASR/Michal Svítok

Okrem čísiel na dresoch sa zmenila aj farba dresov z červenej na modrú. "Králiky nereprezentujú žiadny špecifický tím ale majstrovstvá sveta. Preto si oblečú úplne nové dresy s logom šampionátu," dodal pre IIHF generálny sekretár MS Vladimír Šafařík.

Bob a Bobek sú známi českým aj slovenským divákom najmä z Večerníčka, pričom na obrazovkách sa prvýkrát objavili v roku 1979. Autorom králikov z klobúka je známy český ilustrátor a režisér Vladimír Jiránek. Väčším a chytrejším z dvojice animovaných postavičiek je Bob, ktorý často plní úlohu rodiča. Bobek je síce menší, ale o to šikovnejší. Ako dieťa má však väčší strach a aj preto sa často opiera o svoj väčší vzor. Obaja bývali v klobúku kúzelníka Pokustóna a zažívali spolu mnoho dobrodružstiev. Mali originálne nápady, pričom do riešenia problémov vložili aj trošku humoru.

Na šampionátoch, ktoré sa konali pred rokom 2015 na území Česka, respektíve Československej republiky, plnil úlohu maskota lev. V roku 2004 v Prahe a Ostrave sa volal Tomík, ako národný znak si ho predtým zvolili za symbol aj organizátori MS v rokoch 1985 (lev Pepa) a 1992 (lev Leo).