Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Akademický šport v SR oslavuje 100 rokov, vzišiel z neho i J. Volko

Na archívnej snímke slovenský šprintér Ján Volko. Foto: TASR/AP

V súčasnosti ho zastrešuje Slovenská asociácia univerzitného športu (SAUŠ).

Bratislava 9. apríla (TASR) - Univerzitný šport na Slovensku v júni oslávi 100. výročie založenia. V súčasnosti ho zastrešuje Slovenská asociácia univerzitného športu (SAUŠ). Jej účelom je vytvárať podmienky na činnosť všetkých subjektov v nej združených, s cieľom podporovať a zabezpečovať univerzitný šport na všetkých výkonnostných úrovniach.

Akademický šport zažíva na Slovensku rozmach. Medzi jeho "produkty" patria šprintér Ján Volko či biatlonistka Paulína Fialková. Hokejistom sa podarilo získať striebro na tohtoročnej zimnej univerziáde v Krasnojarsku. "Stabilizovali sme asociáciu, máme dobré výsledky na letných aj zimných univerziádach, na ktorých získavame pravidelne medaily. Máme niekoľkotisícový prírastok študentov vo vysokoškolských ligách, čoraz väčšia účasť je na univerzitných behoch," vymenoval niekoľko úspechov prezident SAUŠ Július Dubovský.



Jedným z nich je úspešná organizácia zimnej univerziády na Štrbskom plese a v Osrblí v roku 2015. "Bola veľmi vysoko hodnotená aj v zahraničí. Priniesli sme 72 hodín prenosov prostredníctvom Eurosportu, čo je na Slovensku unikát," uviedol pre TASR Dubovský.

Na druhej strane, popri úspechoch je stále na čom pracovať. SAUŠ chce pridať v podpore vysokoškolských klubov a v oblasti marketingu a sponzoringu. "Myslím si, že v tomto sa môžme zlepšiť. Máme iba zopár partnerov, samozrejme na mieste je vďaka Ministerstvu školstvu SR, ale radi by sme viac podporili basketbal, volejbal či florbal," dodal Dubovský.



Otázka akademického športu úzko súvisí so zdravím populácie. Negatívnym trendom je čoraz menší pohyb mladých ľudí. Technologický pokrok a "motorizácia" iba podčiarkujú potrebu športovej aktivity. "Už ani hodina športovania denne úplne nestačí. V minulosti sme mali všetci viac pohybu. Dnes sadneme do auta a odvezieme sa do škôl alebo zamestnaní. To iba zvýrazňuje nevyhnutnosť aktívneho pohybu. Väčšina ľudí to nevie, ale medzi najväčšie riziká nepatrí cholesterol, ale malá úroveň fyzickej zdatnosti. Je lepšie, keď je niekto aj mierne obézny a zdatný ako chudý a menej zdatný," vysvetlil viceprezident SAUŠ profesor Dušan Hamar, ktorý pôsobí na Katedre športovej kinantropológie FTVŠ UK.