Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Odborníci pripravujú súbor odporúčaní pre liečbu rakoviny pankreasu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Tento týždeň sa na pôde Biomedicínskeho centra SAV konalo medzinárodné stretnutie pracovnej skupiny európskeho projektu Inovatívne partnerstvo pre opatrenia na boj proti rakovine (iPAAC).

Bratislava 21. septembra (TASR) - Odborníci z viacerých európskych krajín pripravujú návrh odporúčaní k liečbe rakoviny pankreasu, ktoré majú byť publikované koncom roka vo forme takzvaného Bratislavského vyhlásenia k starostlivosti o pacientov s karcinómom pankreasu a potrebe nových stratégií pre zlepšenie klinickej efektívnosti. TASR o tom informovala Zuzana Vetrecin Čeplíková z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV).

"Odporúčania sú určené pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, politikov, ktorí rozhodujú o organizácii a podpore zdravotnej starostlivosti na národných úrovniach, pre pacientske organizácie či vedecké inštitúcie zamerané na onkologický výskum a tiež ďalších aktérov v oblasti onkologickej starostlivosti," uviedla Vetrecin Čeplíková.

Tento týždeň sa na pôde Biomedicínskeho centra SAV konalo medzinárodné stretnutie pracovnej skupiny európskeho projektu Inovatívne partnerstvo pre opatrenia na boj proti rakovine (iPAAC). Zúčastnili sa ho aj poprední predstavitelia európskych a globálnych pacientskych organizácií a na podujatie boli prizvaní aj slovenskí odborníci z ministerstva zdravotníctva, Národného onkologického inštitútu, Národného onkologického registra, pacientskej organizácie Europacolon a viacerí vedeckí pracovníci Biomedicínskeho centra SAV, ktorých výskum je zacielený na pankreatický karcinóm.

Diskusia sa venovala napríklad prínosu centralizácie onkologickej starostlivosti, osobitne pri zložitých chirurgických zákrokoch u pacientov s pankreatickými nádormi. Tiež otázkam informatizácie zdravotníctva a činnosti onkologických registrov, stratégiám na reorganizáciu služieb a zlepšeniu prístupu pacientov k informáciám.