Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Záchranné zložky vítajú vytvorenie záchranárskej uličky v kolóne

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

V rámci objektívnej zodpovednosti sa navrhuje zaviesť pokuta 300 eur za neumožnenie prejazdu vozidlu s právom prednostnej jazdy a za zneužitie záchranárskej uličky.

Bratislava 5. júla (TASR) – Záchranári a hasiči vítajú novelu zákona o cestnej premávke, ktorá prináša povinnosť vytvoriť záchranársku uličku v kolóne na diaľnici.

„O živote často rozhodujú doslova sekundy, preto je nevyhnutné, aby sa ambulancia Záchrannej zdravotnej služby (ZSS) dostala k pacientovi, ktorý potrebuje pomoc, naozaj včas,“ povedala hovorkyňa operačného strediska ZZS Alena Krčová. V súčasnosti platná právna úprava podľa nej jednoznačne nešpecifikuje, ako sa majú vodiči na diaľnici vyhýbať vozidlám s právom prednostnej jazdy.

„Samozrejme, vítame tento návrh zákona, pretože aj hasiči s tým mávajú problém,“ tvrdí hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Podľa Krčovej sa však situácia pomaly mení k lepšiemu a klesá počet vodičov, ktorí nevedia uvoľniť cestu pre záchranné zložky. „Pomáhajú edukácia, komunikácia na sociálnych sieťach aj pravidelné akcie, ktoré robí polícia v spolupráci s poskytovateľmi ZZS,“ hovorí Krčová.

V rámci objektívnej zodpovednosti sa navrhuje zaviesť pokuta 300 eur za neumožnenie prejazdu vozidlu s právom prednostnej jazdy a za zneužitie záchranárskej uličky a 99 eur za nevytvorenie záchranárskej uličky a za nezastavenie na značke Stoj, daj prednosť v jazde!. Novela zákona by mala byť účinná od 1. novembra.