Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Vodiči bez skúseností majú na cestách strach alebo vysoké sebavedomie

Ilustračné foto Foto: Tablet TV

K najčastejším príčinám nehôd patrí nesledovanie diania v cestnej premávke, nedodržiavanie maximálnej rýchlosť, ale aj telefonovanie, či písanie sms správ.

Slovensko, 21. júla (TABLET.TV) - K 30. 6. 2015 polícia eviduje vyše 180.000 vodičov s praxou do dvoch rokov. Ide o vodičov, ktorí sa so skutočnou cestnou premávkou len začínajú zoznamovať. Nedostatok skúseností sa neraz podpisuje pod závažné dopravné tragédie. V prvom polroku tohto roka polícia eviduje 552 dopravných nehôd, ktoré spôsobili vodiči vlastniaci vodičský preukazov nie starší ako dva roky.

K najčastejším príčinám nehôd patrí nesledovanie diania v cestnej premávke, nedodržiavanie maximálnej rýchlosť, ale aj telefonovanie, či písanie sms správ. „V dôsledku toho majú vodiči oneskorené reakcie a dochádza často k vážnym nehodám s následkami na životoch a zdraví,“ dodáva hovorkyňa Denisa Baloghová z Prezídia Policajného zboru SR.

Aj v rámci začínajúcich vodičov možno vysledovať rodové stereotypy: ženy patria k ustráchanejším a opatrnejším vodičom. Mladí muži sú naopak odvážnejší a častejšie porušujú dodržiavanie rýchlosti na cestách. K jedným z negatívnych prvkov, ktoré ovplyvňujú pozornosť vodiča, patrí aj hudba. „V prípade, ak je veľmi hlasná, nepočujeme, že sa k nám približuje iné vozidlo, že na nás niekto trúbi. Ďalšia vec je, že rytmickejšia hudba aktivuje človeka k takým akčnejším, dynamickejším prvkom v jazde,“ upozorňuje dopravný psychológ Karol Kleinmann.

V roku 2014 polícia eviduje 855 dopravných nehôd zavinených vodičmi motorových vozidiel vo veku od 18 do 20 rokov. V 139 prípadoch boli osoby vedúce vozidlo pod vplyvom alkoholu. V tom isto roku polícia vydala celkovo takmer 11 tisíc rozhodnutí o zadržaní vodičského preukazu.