Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu EÚ a ESĽP

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súdna rada SR ako kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ navrhovala Michala Kianičku. Do ESĽP navrhovala Zuzanu Vikarskú, Radoslava Procházku a Mariána Gibu.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vláda v stredu odmietla návrhy na kandidátov na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie aj Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) za Slovenskú republiku.

Súdna rada SR ako kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ navrhovala Michala Kianičku. Do ESĽP navrhovala Zuzanu Vikarskú, Radoslava Procházku a Mariána Gibu.

Do pôsobnosti Súdnej rady SR patrí podľa ústavy aj predkladať vláde návrhy kandidátov na sudcov, ktorí by mali pôsobiť za Slovensko v medzinárodných súdnych orgánoch.

Z predložených materiálov vyplýva, že súčasnej sudkyni za SR pri ESĽP so sídlom v Štrasburgu uplynie mandát 28. decembra 2024 a voľba sudcu zastupujúceho SR je naplánovaná na júnové zasadnutie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Sudcovi Všeobecného súdu EÚ za Slovensko uplynul mandát ešte 31. augusta 2022.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) odmietnutie odôvodnil viacerými dôvodmi. Pri kandidátovi na sudcu Všeobecného súdu EÚ pripomenul, že už v minulosti výbor ustanovený podľa Zmluvy o fungovaní EÚ neodporučil slovenského kandidáta aj pre nedostatok praxe a podotkol, že súčasný kandidát mal praxe ešte menej. Preto predpokladá, že by ho výbor rovnako odmietol.

Pri kandidátoch na ESĽP uviedol ako dôvod minister aj pochybnosti o transparentnosti výberu jedného z kandidátov. Poukázal na priebeh voľby v súdnej rade. Podotkol, že toto by bola prekážka aj na pôde Rady Európy.