Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO A PODCAST Diár na každý deň

Podcast relácie Diár. Foto: TABLET.TV

Pozrite si video Diár alebo odoberajte Diár vo forme podcastu. Podcast si môžete vypočuť v počítači a odoberať ho vo svojich mobiloch. Diár prináša spravodajský prehľad očakávaných udalostí.

Bratislava 21. augusta (TABLET.TV) - Redaktorka TASR Lucia Kvašňovská vám prináša spravodajský prehľad dňa.

Vláda rokuje
(Bratislava)

Občianske preukazy pre deti do 15 rokov, úprava cien liekov či očkovanie ako podmienka pre prijatie dieťaťa do škôlky. Aj týmito témami sa bude zaoberať vládny kabinet na svojom prvom zasadnutí po letnej prestávke. Ministri budú pravdepodobne rozhodovať aj o návrhu veľkej reformy nemocníc, takzvanej stratifikácii. Návrh predložila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská formou novelizácie súčasnej legislatívy, a nie formou ústavného zákona, ako to od nej žiadal šéf Smeru Robert Fico. Navrhovaná reforma by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií. Určiť by mala aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Cieľom stratifikácie je podľa ministerstva zabezpečiť pre pacienta kvalitnú a dostupnú ústavnú starostlivosť.



Prezidentka v Nemecku
(Berlín)

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívi Nemecko. Počas dvojdňovej oficiálnej návštevy sa stretne s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom aj s kancelárkou Angelou Merkelovou. Čaputová tiež položí kyticu k pamätníku Bielych krížov na znak úcty k pamiatke všetkých, ktorí zahynuli pri pokuse o prekročenie Berlínskeho múru.

Africký mor ošípaných
(Trebišov)

Ministerstvo pôdohospodárstva bude na tlačovej konferencii informovať o ďalších opatreniach v súvislosti s výskytom afrického moru ošípaných. Pre poľovníkov rezort distribuuje chladiace boxy, umiestňovať sa budú priamo v teréne. Počet prípadov afrického moru ošípaných sa k 20. augustu zvýšil o jeden prípad domáceho chovu v obci Brehov v okrese Trebišov a o dva prípady u diviakov. Mor je podľa odborníkov zatiaľ lokalizovaný v tzv. infekčnej oblasti. Hlavným zdrojom nákazy na juhovýchodnom Slovensku má byť diviačia zver. V tejto súvislosti nariadili už minulý týždeň poľovným revírom v infikovanej oblasti v Michalovciach usmrtiť všetky diviaky vo zverniciach.

Bezpečnosť počas osláv 75. výročia SNP
(Banská Bystrica)

Pozrieme sa aj na pripravované bezpečnostné opatrenia v súvislosti s oslavami 75. výročia Slovenského národného povstania. Tie sa uskutočnia 29. augusta v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici, polícia očakáva tisícky návštevníkov. V tejto súvislosti upozorňuje, aby si nebrali so sebou žiadne ostré a kovové predmety či zbrane. Pri vstupných bránach budú totiž kontroly a môže sa stať, že im nebude umožnený vstup na oslavy. Na pokojný priebeh budú dohliadať stovky policajtov, riadiť budú aj dopravu. Akékoľvek informácie o možnom narušení osláv možno oznámiť osobne na polícii, ale aj na čísle 158. V prípadoch súvisiacich s oslavami môžu návštevníci využiť tiež služby špeciálnej infolinky zriadenej na tento účel.

Výročie okupácie Československa

Od vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa uplynulo 51 rokov. S inváziou začali v noci z 20. na 21. augusta 1968. Okrem vojakov Sovietskeho zväzu boli súčasťou takzvanej operácie Dunaj aj jednotky z Maďarska, Bulharska, Poľska a NDR. V dôsledku okupácie Československa zahynulo viac ako 100 ľudí a stovky obyvateľov boli zranené. Obete okupácie si pripomenieme na viacerých podujatiach na Slovensku. Konfederácia politických väzňov organizuje spomienku pri Pamätnej tabuli pred budovou Univerzity Komenského v Bratislave. Ďalšia pietna spomienka sa bude konať popoludní v Poprade pri Pamätníku obetiam okupácie.

Viac informácií nájdete v spravodajstve TASR a na stránke teraz.sk.



Podcast Diár si môžete vypočuť aj na:









Listen to Stitcher