Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V ozbrojených silách chýbajú tisícky ľudí, útvary sú naplnené na 75 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V snahe pritiahnuť do armády viacej ľudí začalo už ministerstvo obrany s prípravou novej koncepcie štátnej služby profesionálneho vojaka.

Levice 16. júla (TASR) – Desiatky študentov z Detskej univerzity Komenského (DUK) sa vo vojenskom útvare v Leviciach zoznamujú v týchto dňoch s prácou profesionálnych vojakov. V rámci Army workshopu si v priebehu 16. a 7. júla príde pozrieť vojenskú techniku a priestory 13. mechanizovaného práporu 160 detí.

DUK spolupracuje s ministerstvom obrany už osem rokov. "Máme veľmi dobrú spoluprácu, chodíme do kasární, ktoré nám ministerstvo zvolí, tento rok sú to Levice. Deti tu mohli vidieť tanky, mohli sa pozrieť do ich vnútra, videli rôzne zbrane a chodia sem veľmi rady. Je to jeden z najobľúbenejších workshopov," uviedol Karol Pončák z DUK.

Podľa slov veliteľa 13. mechanizovaného práporu v Leviciach Richarda Királyho, deti najviac oceňujú, že sa môžu s vojakmi a ich výzbrojou zoznámiť naživo. "Sú to väčšinou dynamické stanoviská, kde sa deti učia streleckú časť, taktickú časť, sebaobranu, skladanie a rozberanie zbraní. Na ďalších pracoviskách sa môžu zasa oboznámiť s technikou a zbraňovými systémami mechanizovaného práporu," uviedol Király.

Minister obrany SR Peter Gajdoš pripomenul, že v súčasnosti chýbajú v Ozbrojených silách SR tisícky vojakov. Aj akcie, akou je Army workshop, môžu podľa jeho slov spropagovať prácu profesionálnych vojakov už u mladej generácie. "Aj takýmto spôsobom chceme deťom priblížiť službu v ozbrojených silách, aby videli, ako sú vojaci vyzbrojení, ako pokračuje alebo možno aj nepokračuje modernizácia," vysvetlil minister.

Podľa jeho slov je momentálna naplnenosť vojenských útvarov na úrovni 75 percent. "V ozbrojených silách nám chýba približne 4000 ľudí a odchodovosť je zhruba 700 vojakov, pričom aj finančné možnosti na nábor sú zhruba pre 700 ľudí. Sme však, samozrejme, pripravení zabezpečiť prípravu aj pre väčšie množstvá záujemcov. Chceli by sme, aby ich nastupovalo čo najviac," povedal Gajdoš.

V snahe pritiahnuť do armády viacej ľudí začalo už ministerstvo obrany s prípravou novej koncepcie štátnej služby profesionálneho vojaka. "Chceme pripraviť komplexné zabezpečenie profesionálneho vojaka, čo sa týka plnenia jeho povinností a aj sociálneho zabezpečenia. Budeme sa snažiť, aby bola táto práca pre našich občanov zaujímavejšia nielen z hľadiska finančného, ale aj z hľadiska zabezpečenia vojakov v rámci služby, v rámci dôchodkového zabezpečenia a tiež v rámci podpory ich rodín," dodal Gajdoš.