Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Most, SMK a MKDA pôjdu do volieb na jednej kandidátke

Na archívnej snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Foto: TASR/Jakub Kotian

Strany vytvoria aj spoločný kampaňový štáb a spoločný volebný program.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Strany Most-Híd, MKDSZ-MKDA a SMK sa dohodli, že do budúcoročných parlamentných volieb pôjdu na kandidátnej listine spoločnej volebnej strany. Bude mať názov Strana regiónov Most MK a vytvorí ju MKDSZ-MKDA. Ani jeden z predsedov strán nebude na čele kandidačnej listiny. TASR o tom informovala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme aj tlačový tajomník SMK Róbert Králik.

Strany vytvoria aj spoločný kampaňový štáb a spoločný volebný program. "Kandidáti na spoločnej kandidátnej listine musia akceptovať hodnotové rozdiely strán a navzájom nemôžu viesť antikampaň. Strany zabezpečia kvóty aj pre kandidátov iných národností. Úspešní kandidáti po voľbách v parlamente vytvoria spoločný poslanecký klub," uvádza sa v stanovisku strán.

Spoločný návrh ešte prerokujú predsedníctva jednotlivých strán. "Ak predsedníctva návrh prijmú pozitívne, strany s ďalšími stranami budú rokovať spoločne," dopĺňajú v stanovisku.

Predsedníctvo by mali mať obe strany v priebehu budúceho týždňa. "Potom musia ešte republikové rady strán odsúhlasiť kandidátku," ozrejmil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. S ostatnými stranami budú podľa jeho slov rokovať až po spoločnej dohode.

Bugár dodal, že na rokovanie pozvú minimálne hnutie Spolupatričnosť. Na otázku, či mu neprekáža ich podmienka z minulosti, aby na spoločnej kandidátke maďarských strán nebol on, ani niektorí iní členovia Mosta-Híd odpovedal, že je to v poriadku. "Napriek tomu ich môžeme pozvať na rokovanie. Ak budú mať znova túto podmienku, to je ich problém, nie náš," dodal.

"Informáciu o stave ich rokovania berieme na vedomie," reagoval predseda Maďarského fóra a nezaradený poslanec Zsolt Simon. Pripomenul, že MF nepôjde do žiadnej spolupráce, v ktorej bude Bugár. Cieľom jeho strany je podľa neho vytvoriť pre maďarských voličov alternatívu, ktorá nepôjde do volieb so Smerom-SD.

Na otázku, či bude Maďarské fórum spolupracovať s hnutím Összefogás-Spolupatričnosť aj bez SMK odpovedal, že naďalej rokujú. MF je však podľa jeho slov pripravené ísť do volieb aj samostatne. Predpokladá, že MF sa s hnutím stretne začiatkom budúceho týždňa. Spolupatričnosť chcela počkať na rozhodnutie SMK.

Maďarské aj ďalšie menšinové strany rokovali o prípadnej predvolebnej spolupráci už počas leta. Spomínali sa viaceré možné spolupráce, napokon sa dohodli tieto tri strany. Rokovali aj ďalšie dva subjekty Maďarské Fórum a vznikajúce hnutie Spolupatričnosť.