Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

T. Valášek: Slovensko sa stalo vstupom do NATO pevnou súčasťou Západu

Na archívnej snímke Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko). Foto: TASR Jakub Kotian

Príbeh slovenského členstva v NATO označil aj za príbeh prosperity.

Bratislava 29. marca (TASR) - Slovensko sa stalo vstupom do NATO pevnou súčasťou Západu. Poslanec Národnej rady SR a bývalý veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek (PS) to uviedol na sociálnej sieti pri príležitosti 20. výročia členstva SR v Aliancii.

Podpredseda parlamentu a líder PS Michal Šimečka v tejto súvislosti vyzval na podporu politikov, ktorí chápu, že budúcnosť SR je v Európskej únii a NATO, a správajú sa podľa toho.

"Viem z vlastnej skúsenosti, že hoci rokovania tam neboli vždy jednoduché, nikdy v histórii nášho regiónu nemali krajiny našej veľkosti taký vplyv na dianie v Európe ako práve cez NATO (a EÚ). Spojenectvo, v ktorom si 32 členov vzájomne ručí za bezpečnosť, ich robí podstatne silnejšími, ako keby sa bránili osamote," skonštatoval Valášek s tým, že ešte viac to platí pri menších štátoch, akým je Slovensko.

Príbeh slovenského členstva v NATO označil aj za príbeh prosperity. "Investori vidia, že Slovensko je bezpečnou krajinou, a preto sa sem neboja presúvať výrobu, vytvárať tu pracovné miesta. Čo by dali taká Ukrajina či Moldavsko za podobné záruky, o čo prosperujúcejšie by boli vďaka nim?" pýta sa Valášek.

Poslanec poďakoval tým, ktorí sa o členstvo v Aliancii zaslúžili. "Aj keď súčasná vláda spochybňuje naše smerovanie a bratríčkuje sa so zločineckým režimom, ktorý neváhal napadnúť svojho suseda, ani ona si nedovolí verejne spochybniť význam nášho členstva v Aliancii. My sme NATO, či sa im to páči alebo nie," dodal.