Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 9. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 9. mája 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Je dôležité pamätať na odkaz druhej svetovej vojny, že nenávistné ideológie môžu zabíjať. Pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom to pripomenula prezidentka SR Zuzana Čaputová.



Bratislava - Mieru neprospieva, keď sa rozdeľujeme na základných veciach. Tam, kde sa treba spájať a opierať sa o tradície či hodnoty, nerozdeľujme krajinu, pretože to škodí mieru. Vyhlásil to pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom premiér Robert Fico. V príhovore na vojenskom pamätníku Slavín v Bratislave pripomenul, že si váži každú obeť druhej svetovej vojny, ktorá priniesla porážku fašizmu.

Na snímke uprostred predseda vlády SR Robert Fico počas kladenia venov k pamätníku na Slavíne pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom 8. mája 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Banská Bystrica - Zvolený prezident Peter Pellegrini včera pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom v Banskej Bystrici uviedol, že ak to bude potrebné, na mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou ponúkne aj Bratislavu, ktorá má s podobným samitom skúsenosti.



Bratislava - Príjmy štátneho rozpočtu vlani dosiahli výšku 23,69 miliardy eur a výdavky 31,36 miliardy eur. Slovensko tak v roku 2023 hospodárilo so schodkom štátneho rozpočtu vo výške 7,67 miliardy eur, čo je 4,9 % hrubého domáceho produktu. Vyplýva to z návrhu štátneho záverečného účtu, ktorý včera schválila vláda.



Bratislava - Vláda odmietla opozičný návrh na odvolanie ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej.



Bratislava - Sídlom Ministerstva cestovného ruchu a športu majú byť priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji. Vláda včera vyjadrila súhlas s návrhom komerčných priestorov pre účely MCRŠ a zaviazala ho podpísať do 14. mája nájomnú zmluvu.



Bratislava - Minister zahraničných vecí Juraj Blanár včera večer odcestoval na oficiálnu návštevu Cyperskej republiky. Dnes ho prijme cyperský prezident Nikos Christodoulides.



Bratislava - Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude dnes plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých bol v utorok nahlásený bombový útok. Dnes budú od rána monitorovať policajti situáciu pri školách po celej SR.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra včera zadržala a obvinila zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy 14-ročného mladíka z okresu Brezno, ktorý zaslal na jednu zo základných škôl v okrese Brezno výhražný e-mail o bombe.



Bratislava - O návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) z funkcie bude Národná rada SR rokovať zajtra ráno. Plénum o tom rozhodlo v utorok.



Bratislava - Opozičné KDH vyzýva vládu SR, aby sa pripojila k skupine členských štátov EÚ, ktoré presadzujú azylové procedúry a navrhujú presunúť riadenie migrácie mimo Európy.



Bratislava - Doposiaľ vyzbierané peniaze z občianskej zbierky Munícia pre Ukrajinu poputujú na nákup delostreleckej munície. Použijú sa na ňu prvé štyri milióny eur.



Berlín - Európska únia nesmie dovoliť Číne, aby zaplavila jej trh lacnými elektromobilmi. Vyhlásila to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.



Brusel - Európska komisia oznámila, že pridala liehovinu zo Slovenska, trenčiansku borovičku JUNIPERUS, do registra chránených označení pôvodu.



Washington Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že bomby, ktoré Spojené štáty dodávali Izraelu a teraz ich posielanie pozastavili, boli použité na zabíjanie palestínskych civilistov. Biden verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať aj delostrelecké granáty a ďalšie zbrane.

Americký prezident Joe Biden.
Foto: TASR/AP


Brusel – Členské krajiny EÚ sa včera "v zásade" dohodli, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európskej únii budú využité na vojenskú pomoc Ukrajine a podporu jej obnovy.



Budapešť – Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval včera večer do Maďarska, ktoré je po Francúzsku a Srbsku poslednou zastávkou na jeho návšteve Európy.



Budapešť Maďarský premiér Viktor Orbán včera telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Orbán povedal, že jeho krajina je pripravená prispieť ku každej iniciatíve a aktivite, ktorá by mohla viesť k mierovému riešeniu.



Moskva - Rusko včera varovalo Francúzsko pred nasadením svojich jednotiek na Ukrajine. Ruské sily by ich v takom prípade vnímali ako legitímne ciele.