Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 24. apríla 2024 - 17.45 h.


Bratislava - Premiér Robert Fico vyzval predsedu Najvyššieho súdu SR Jána Šikutu, aby poskytol informácie, ako sa prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023.

- Prideľovanie spisov na Najvyššom súde (NS) SR je v poriadku, spisy sú prideľované podľa pravidiel transparentnosti. Vyhlásil to predseda NS SR Ján Šikuta v reakcii na vyjadrenia premiéra Roberta Fica po včerajšej kontrole rezortu spravodlivosti na najvyššom súde. Šikuta sa voči jeho obvineniam dôrazne ohradil a kontrolu označil za arogantnú a neštandardnú.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas tlačovej konferencie k porušeniam ústavného práva sudcov 24. apríla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Dolná Krupá - Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) by mala Národná rada SR schváliť ešte pred letom. Parlament o ňom nebude rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Po výjazdovom rokovaní vlády SR v Dolnej Krupej to uviedol premiér Robert Fico.

- Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi. Myslí si to vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na čele s generálnym riaditeľom Ľubošom Machajom. Za postupom vlády vidí snahu ovládnuť verejnoprávnu inštitúciu.

Na archívnej snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline.
Foto: TASR – Michal Svítok


Bratislava - Vláda bude rokovať aj 1. mája, hoci je štátny sviatok. Venovať sa má aj členstvu Slovenska v Európskej únii. Slovensko si tento rok pripomína 20. výročie vstupu do Európskej únie. Jej súčasťou sa SR stala 1. mája 2004.


Bratislava - Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť ministerstvo financií poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.


Košice - Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o tohtoročnom štátnom rozpočte. Na dnešnom zasadaní prijal na ďalšie konanie návrh skupiny opozičných poslancov Národnej rady SR, ktorí vidia rozpor prijatého zákona s Ústavou SR a ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti. Súd zároveň nevyhovel ich návrhu na pozastavenie účinnosti zákona.


Bratislava - Hlas-SD by chcel v koalícii prísť s vlastnými návrhmi v súvislosti so zmenami vo fungovaní Fondu na podporu umenia. Chce, aby mali v rade fondu väčšie zastúpenie regióny. Zvýšiť by sa mohli aj financie pre fond.


Bratislava - Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách. Predseda strany a podpredseda parlamentu Andrej Danko to deklaroval spolu s dvomi predkladateľmi zákona, poslancami za SNS Rudolfom Huliakom a Adamom Lučanským. V novele zákona sa navrhuje, aby sa organizácie prijímajúce financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok, označovali ako organizácie so zahraničnou podporou.

Na snímke podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (PS) počas rokovania 12. schôdze NR SR 24. apríla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Washington - Americký prezident Joe Biden dnes podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan.


Moskva - Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov.


Budapešť — Maďarská vláda sprísnila nariadenie, ktoré má maloletým osobám zabrániť dostať sa do kontaktu s témami homosexuality a transsexuality. Včera večer bolo v zbierke zákonov zverejnené nové nariadenie, podľa ktorého sa obmedzenia netýkajú len kníh a filmov, ale aj hračiek, ako sú bábiky či stavebnice Lego.


Ostrava - V Ostrave budú počas hokejových MS v nasadení stovky policajtov, ktorí budú dozerať na bezpečnosť a plynulosť dopravy. Šampionát odštartuje 10. mája a v ostravskej B-skupine sa predstaví aj slovenská reprezentácia.


Espoo - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov vstúpia zajtrajším duelom s obhajcom titulu USA (13.00 SELČ) do majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie, ktoré hostia fínske mestá Espoo a Vantaa. Na šampionáte je ich primárny cieľ postup zo skupiny, v ktorej sa okrem Američanov stretnú aj s Lotyšmi, domácimi Fínmi a Nórmi.